Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
20/11/2014 om 12:16

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
donderdag 20 november 2014

Kanker mogelijk door veel triclosan

Van onze verslaggever
Pepijn van der Gulden

Antibacteriële zeep is mogelijk niet alleen gevaarlijk voor bacteriën, maar ook voor de handenwasser zelf. Het werkzame middel triclosan, dat in veel shampoos en tandpasta's zit, is in grote hoeveelheden kankerverwekkend. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week in PNAS op basis van laboratoriumtests bij muizen.

Toxicoloog Robert Tukey van de Universiteit van Californië in San Diego en collega's zagen hoe de muizen na enkele maanden levertumoren en ernstige leverschade kregen. Dat wil niet zeggen dat zeep en tandpasta meteen gevaarlijk zijn. De muizen in het onderzoek kregen dagelijks ruim duizendmaal de in tandpasta gebruikelijke dosering door hun voer, terwijl tandpasta normaal gesproken niet eens wordt ingeslikt.

Triclosan is al jaren omstreden vanwege vermeende effecten op milieu en gezondheid. Het kwam in 1972 op de markt als antibacterieel middel en wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt. Sommige studies koppelden het product aan het ontregelen van de hormoonhuishouding en spierverzwakking, al ging het ook toen om laboratoriumonderzoek bij zeer hoge doses. Daarnaast is er discussie of het middel bacteriële resistentie bevordert en daarmee op den duur de werking van antibiotica dwarsboomt

De EU besloot in april het gebruik in sommige producten vanaf 2015 te verbieden, om de totale blootstelling te verlagen. De Amerikaanse staat Minnesota verbiedt het gebruik in verzorgingsproducten, vanaf 2017.

In kleinere hoeveelheden hoeft triclosan niet gevaarlijk te zijn, omdat het het dna van cellen niet direct aantast. Het richt bij grote inname leverschade aan, wat de vatbaarheid voor kanker vergroot. Bij welke dosis deze aantasting begint, is nog onduidelijk.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)