Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
8/11/2014 om 8:00

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
zaterdag 8 november 2014

Goed mikken

Daar moet 'ie neerkomen, komeetlander Philae, komende woensdag. Bij het kruisje. Afgeduwd door ruimtesonde Rosetta, die naast komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko door ons zonnestelsel scheert. Maar bij het kruisje komt Philae waarschijnlijk niet terecht. Preciezer dan een straal van 500 meter kan de landing niet bepaald worden. Om een idee van de schaal te geven: het rotsblok aan de bovenrand is ongeveer 20 meter groot.

Een halve kilometer is een flinke marge voor een komeet die 4 kilometer op zijn breedst is. En eigenlijk heeft de PR-afdeling het kruisje iets te hoog getekend. Maar zolang Philae op het vlakke landt, is de vluchtleiding allang tevreden. In het gekozen gebied lukt dat in 80 procent van de gevallen. De donkere vlakken zijn schaduwen van hellingen. Landt Philae daar, dan kukelt het apparaat om en is het hopeloos verloren.

Philae gaat de samenstelling van de ruimteklomp onderzoeken. Lijkt makkelijk, een grijs rotsblok, maar schijn bedriegt. De komeet is in werkelijkheid gitzwart en niet van steen. Hij zou in water gemakkelijk blijven drijven, zo licht is hij. Het oppervlak lijkt eerder op asfalt. Ook zwart, organisch en poreus. Van binnenin spuiten stof en water in gasvorm naar buiten. De ESA hoopt vooral te achterhalen wat er onder het oppervlak bevindt. Daar zitten organische stoffen en water, zoveel is zeker, maar Philae moet de precieze samenstelling vinden.

Eerst moet het apparaat landen. Dat wordt geen makkie. De zwaartekracht op de komeet is verwaarloosbaar, waardoor de sonde zonder houvast vanzelf zou wegdrijven. Met boren en harpoenen ketent het voertuig zich bij landing vast. Dan kan hij een paar maanden aan de slag. De komeet komt in maart zo dicht bij de zon da de lader het in de sterk gestegen temperaturen begeeft.

De analyses leren ons mogelijk meer over het ontstaan van leven. Als de gevonden stoffen vergelijkbaar zijn met aardse materialen, is het meer aannemelijk dat meteorietinslagen bijdroegen aan het ontstaan van leven hier, miljarden jaren geleden.

Pepijn van der Gulden

Uitleg: Rosetta-missieleider Fred Jansen, FOTO: ESA
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)