Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
5/11/2014 om 17:50

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
woensdag 5 november 2014

Echtpaar promoveert binnen twee uur aan Universiteit Twente

Van onze verslaggever
Pepijn van der Gulden

Een Pakistaans wiskundigenechtpaar promoveert donderdag op dezelfde middag aan de Universiteit Twente. Salma Anwar (37) en Muhammad Yaseen (41) ontvangen beiden hun doctorstitel in de geo-informatica, onder begeleiding van dezelfde hoogleraar. Een uitzonderlijke gebeurtenis.

Gefeliciteerd met jullie promotie. Dat moet wel een gigantisch toeval zijn?

Anwar: Eigenlijk valt dat wel mee. We zijn tegelijk begonnen aan ons promotieonderzoek en daardoor eindigen we ook gelijktijdig.

Waar richt jullie onderzoek zich op?

Yaseen: We maken gebruik van remote sensing, op afstand verzamelde gegevens, om onze analyses te doen. In mijn onderzoek gebruik ik radargegevens om de breuklijn in een aardbevingsgebied te lokaliseren. Daarvoor modelleer ik de locaties van kapotte gebouwen en landverschuivingen in het getroffen gebied. Op basis van deze gegevens extrapoleer ik waar de exacte breuklijn loopt. Die is met andere methoden niet zo nauwkeurig vast te stellen.

Anwar: Ik gebruik een vergelijkbare methode, maar richt mij hoofdzakelijk op boskap in de Braziliaanse Amazone. Daarbij gebruik ik satellietbeelden om te bepalen op welke plekken ontbossing plaatsvindt en welke factoren dit kunnen voorspellen. Bijvoorbeeld de nabijheid van wegen en andere ontboste gebieden. Hoewel we op dezelfde gang werkten, hebben we maar één artikel samen geschreven.

Wat brengt een Pakistaans echtpaar naar Enschede?

Yaseen: Dankzij een Pakistaanse beurs konden we in het buitenland onze master en PhD behalen. Voor mij was Enschede de perfecte plek, omdat ik gespecialiseerd ben in remote sensing, waar deze faculteit op gericht is.

Anwar: In eerste instantie werd ik bij een Duitse universiteit ingedeeld, maar dat wilden we niet omdat we al getrouwd waren. Dankzij enkele verzoeken kon ik ook in Enschede terecht. Daarvoor moest ik me wel omscholen van gewoon tot ruimtelijk statisticus.

Leerden jullie elkaar kennen op de Pakistaanse universiteit?

Anwar: Onze eerste ontmoeting was op onze trouwdag! Het was een gearrangeerd huwelijk. Nederlanders verbazen zich daarover, maar in Pakistan is het gebruikelijk. Onze families moesten er voor zorgen dat we goed bij elkaar passen. Een jaar na onze bruiloft zijn we naar Enschede gekomen.

Hebben jullie het thuis wel eens over wat anders dan over statistiek?

Yaseen (lachend): Het onderzoek nam erg veel tijd in beslag. We werkten thuis wel eens een weekend door.

Anwar: We hebben heel hard gewerkt, wat moeilijk te combineren was met de drie kinderen die we in de tussentijd hebben gekregen. Zij kregen wel eens weinig aandacht.

Wat gaan jullie nu doen?

Yaseen: Over een week keren we terug naar Pakistan en gaan we op zoek naar werk. Hopelijk kunnen we onze kennis inzetten om aardbevingsschade te verminderen.

Zullen jullie iets missen aan Nederland?

Anwar: We gaan van het rustige, stille Enschede naar het stikhete Lahore met 10 miljoen inwoners. Het systeem zullen we het meest missen. Het is hier allemaal perfect georganiseerd.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)