Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
27/10/2014 om 0:04

Delen delen delen!

Aanrijding met

Het is treurig hoe het omroepbericht ‘We hebben dertig minuten vertraging vanwege aanrijding met een persoon’ zowel het gevolg als de oorzaak van zelfdoding aangeeft. Aanrijding met een persoon is de schrik van elke treinreiziger. Een half uur vertraging. Het eten wordt koud, de aftrap gemist. Aanrijding met de klok. Een mensenleven uitgedrukt in minuten vertraging.

In de filmklassieker It’s a Wonderful Life blaast de hoofdpersoon zijn zelfmoord af nadat hij door een engel is gewezen op de beslissende rol die hij tijdens zijn leven voor anderen heeft gespeeld. Beseffen dat je dood in minuten vertraging uitgedrukt zal worden, vormt juist genoeg reden om uit het leven te stappen. Al is een aanrijding met een trein ook niet best. Nooit meer eten, nooit meer voetbal. De klok die voor altijd stilstaat. Aanrijding met de dood.

Aanrijding met een persoon is een vreemd eufemisme. De trein reed niemand aan, een persoon sprong er voor. Al is gezien de snelheden waarmee een en ander plaatsvindt van aanrijding nog steeds sprake. En er is genoeg reden om het wat mooier op te schrijven. Een trein heeft wederom een mensenlichaam tot ragout uiteen doen spatten klinkt minder door de intercom. Maar toch, honderdzestig ton staal tegen tachtig kilo mensenvlees maakt aanrijding een vreemd woord. Wanneer een vlieg plat slaat tegen de voorruit is dat ook geen aanrijding. Een platte vergelijking, maar waarschijnlijk ook akelig accuraat.

Doodgaan is nooit leuk, maar een zelfverkozen dood omdat je hoofd niet verder wil terwijl je lichaam nog kan, is extra droevig. Snappen doe ik het niet, want hoewel ik soms sip ben, besef ik vrijwel elke dag dat het fantastisch is om te leven. Als het stelselmatig aan dat besef ontbreekt liggen de verhoudingen wellicht anders. En krijgt de trein pakken ook een tweede betekenis. Maar treurig blijft het.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)