Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
23/10/2014 om 16:04

Delen delen delen!

Beestenboel

In een opwelling begaf ik mij naar de dierentuin van Rotterdam, die de opbeurende naam Blijdorp draagt. Ik ontmoette een veelheid aan diersoorten, maar in enkele gevallen ontbraken de bordjes, vooral bij beesten die zich buiten de kooien begaven. Op basis van mijn studieresultaten voeg ik de volgende drie soorten aan het dierenrijk toe.

Het grijze reigertje: Verouderde diersoort, brengt veel tijd door binnen het eigen territorium. Begeeft zich slechts buiten om havermout te halen of op pad te gaan met ‘het kleinkind’. Ontbeert aan mobiliteit en compenseert door bezoek te brengen aan elk terras. Loopt bij tijd en wijlen ernstig in de weg, maar verder ongevaarlijk.

Het tortelduifje: Vaak in tweetallen gezien. Sterk monogaam. Begeeft zich dankzij sterke hormoonwisselingen impulsief richting het dierenpark, samen met de lotgenoot waarmee langdurig levensgeluk verwacht wordt. Handtastelijk en geneigd tot mondelinge interacties. Heeft weinig oog voor omgeving. Korte levensduur. Wordt na evolutie niet vaak meer in dit leefgebied vernomen, tenzij inmiddels voortmodderend als onderstaande categorie.

De ouderpanda: Soort die gebukt gaat onder de gevolgen van een al te grote paringsdrang. Beseft te laat dat de resultaten daarvan veel werk vergen. Wordt door sociale conventies gedwongen met nageslacht in de dierentuin te slenteren, maar heeft moeite de emoties te controleren tijdens deze bezigheid. Veinst vrolijkheid, maar zonder overtuiging. Soort roept medelijden op. Niet aan toegeven.

Ikzelf begaf mij als eenling in gevaarlijk territorium buiten mijn natuurlijke habitat en voelde mij uiterst ongemakkelijk. Maar het is gemakkelijker dieren kijken zonder jengelend kind en/of eega. Al vraagt het tegenwoordig goed turen om dieren te spotten. Elk hekje is vol geplamuurd met bordjes. Naast de klassiekers (‘Pinguins houden niet van boterhammen met kaas’, ‘werp uzelf niet in de leeuwenkuil’), tonen dierentuinen via allerlei info hun nobele handelen. Zo doet Blijdorp mee aan fokprogramma’s voor alpaca’s, dwerghamsters, zuid-Balinese ringstaartmaki’s en knuffelberen. Daarnaast helpen ze Rangers in zuidelijk Congo aan bodywarmers en krijgen moekes uit Volendam les in biodynamisch garnalenpellen.

Hartstikke nobel allemaal, maar ook licht ironisch. De basis van een dierentuin is dat we dieren van een ver werelddeel hierheen halen en in een klein hokje tentoonstellen. Dierengevangenis zou een passender naam zijn, zoals Bokito grootmoedig probeerde aan te tonen. Het concept is niettemin prima. Binnen loopafstand zijn tijgers, pinguïns, bizons en Afrikaanse olifanten te zien. Dat heeft niks met natuur van doen, maar is wel een stuk gemakkelijker dan de hele wereld overvliegen, waardoor je zoveel Air Miles spaart dat je uit pure wanhoop maar een 52-delige pannenset bestelt.

En toch is de beestenbajes dus een icoon voor dierenbescherming geworden. Hoe gek kan het lopen. Een tweetal vergeelde ijsberen ligt in de blakerende zon uitgeteld op een ijsschotsvormig betonblok te puffen, als waarschuwing tegen de mogelijkheid dat de zeehondenvermalers binnenkort niet langer in hun natuurlijke koude omgeving kunnen leven. In feite stelt het bordje: ‘Bespaar de wilde dieren het lot van onze Pollie en Wollie’.

Het succes van de dierentuin biedt mogelijkheden voor een bredere pr-strategie. Zelf de boel verkloten, maar heel hard wijzen naar andere plekken waar het nog slechter is. ‘Wij van Aldi behandelen onze werknemers slecht, zodat u zich realiseert hoe verschrikkelijk de kinderen in Bangladesh het hebben.’ ‘De storing van UPC doet u beseffen dat een leven zonder internet ellendig is.’ Ik schrijf een matige column om u op het probleem van laaggeletterdheid te wijzen.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)