Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
1/08/2014 om 10:00

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
vrijdag 1 augustus 2014

Opmars Chinese webwinkels

Van onze verslaggever
Pepijn van der Gulden

Stuntend met lage prijzen willen Chinese webwinkels koste wat kost voet aan de grond krijgen in Nederland. Ze rekenen geen bezorgkosten en hebben veel te bieden.

AMSTERDAM Chinese webwinkels storten zich op de Nederlandse markt. De webshops LightInTheBox en DealExtreme (DX) hebben hun site volledig in het Nederlands vertaald en de verwachting is dat er binnen afzienbare tijd nog veel meer zullen volgen. Ook sturen de bedrijven inmiddels wekelijks honderdduizenden marketingmails door Nederland, stelt Jacco Bouw, directeur van Webpower, dat namens tientallen Chinese webshops marketingmails verstuurt. Met extreem lage prijzen en zonder verzendkosten gaan de Chinezen de concurrentie aan met Nederlandse aanbieders als bol.com.

Al langer leveren Chinese webwinkels producten aan Nederland zonder verzendkosten, maar tot voor kort richtten ze zich niet specifiek op Nederland. Inmiddels breiden meer webwinkels hun activiteiten in Nederland uit.

China-expert Jacco Bouw verwacht een enorme expansie van de bedrijven. 'We versturen elke dag meer mails namens webshops. Nog zeker tien Chinese webwinkels openen de komende tijd in Nederland.' Webwinkel LightInTheBox heeft in China Nederlanders in dienst om de website te vertalen.

Ook de Chinese webwinkel DealExtreme bevestigt uitbreidingen in meerdere Europese landen, waaronder Nederland. Sinds dit jaar is de website in het Nederlands vertaald. Door meer marketing, eenvoudigere betalingsmogelijkheden en kortere levertijden wil het bedrijf meer Nederlandse klanten trekken. DealExtreme is aan de beurs van Hongkong genoteerd en realiseerde volgens de beursgegevens vorig jaar een omzet van 133 miljoen euro met 3,5 miljoen winst.

De Chinese bedrijven kunnen met Nederlandse webwinkels concurreren doordat ze zelfs producten van enkele euro's zonder verzendkosten leveren. DealExtreme heeft naar eigen zeggen de verzendkosten 'zorgvuldig beheerst dankzij samenwerking met sterke regionale partners'. Volgens experts schuilt daar meer achter. 'De webwinkels krijgen ondersteuning van de Chinese overheid. Die zorgt dat zij goedkoop kunnen exporteren', stelt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org.

onderdeel van de expansiedrang, stelt Bouw. 'Die zijn financieel niet houdbaar. De webwinkels hebben op dit moment puur als doel markt te veroveren. Ze maken forse kosten om in het westen voet aan de grond te krijgen.'

De grootte van de overheidssteun is onduidelijk, maar China heeft als doel de markt van webwinkels te veroveren. 'In 2009 kondigden de Chinezen aan dat binnen vijf jaar één van hun webwinkels tot de twintig grootste van de wereld moest horen. Dat is gelukt. In 2019 moeten het er tien zijn.'

Ook Jongen verwacht een forse groei van buitenlandse webwinkels. 'De markt voor onlinewebwinkels zal door de grote Chinese spelers een enorme impuls krijgen.' Nederlandse webwinkels zullen het lastig krijgen, voorspelt Bouw. 'Je kunt vrijwel alles wat je bij bol.com koopt goedkoper in China bestellen.' Toch zullen de Nederlandse bedrijven niet volledig ten onder gaan. 'Er zal altijd een groep blijven die bij Nederlandse webwinkels als Wehkamp bestelt. Voor meer geld krijg je ook meer service.'
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)