Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
22/07/2014 om 11:43

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
dinsdag 22 juli 2014

Gametoernooi wordt miljoenenbusiness

Van onze verslaggever
Pepijn van der Gulden

AMSTERDAM Gamen is geen spelletje meer. Een recordbedrag van 10 miljoen dollar prijzengeld werd dit weekend in Seattle uitgekeerd op een toernooi van de game Dota 2. Het team van de Nederlander WehSing Yuen (23) streed mee om een hoofdprijs van bijna 5 miljoen dollar, maar moest genoegen nemen met 655 duizend dollar.

Het miljoenentoernooi, The International, wordt jaarlijks georganiseerd door Valve, de maker van Dota 2. De opzet is vergelijkbaar met grote sporttoernooien. Teams spelen eerst in een groepsfase en dan in een knock-outfase wedstrijden voor publiek. De acht beste teams streden dit weekend om de hoofdprijs en gingen allen met ten minste een half miljoen dollar naar huis.

Alle wedstrijden waren toegankelijk voor publiek. De eindronde vond plaats in een sporthal in Seattle met 17 duizend plaatsen. Binnen twee uur waren alle tickets uitverkocht. De strijdende teams zaten op een podium achter hun computers. Het publiek kon het spel via televisieschermen volgen. Commentatoren gaven live commentaar en analytici zorgden achteraf voor duiding. Het toernooi werd in vier verschillende talen live uitgezonden op internet. Chinese en Zweedse tv-zenders zonden de wedstrijden uit.

The International is bedoeld ter promotie van Dota 2. Dat behoort tot een populair genre fantasierijke computerspellen waarin twee teams van helden elkaars basis moeten vernietigen. Valve probeert terrein te winnen op de huidige marktleider, League of Legends. Dat spel, dat wordt uitgegeven door Riot Games, trekt dagelijks 27 miljoen spelers. Het spel Dota 2 moet het doen met 9 miljoen gamers per maand. Via internet bestrijden spelers van over de hele wereld elkaar.

Beide games zijn gratis speelbaar, maar vormen een lucratieve onderneming omdat spelers veel geld neerleggen voor unieke virtuele voorwerpen. Ze kunnen voor een paar euro hoeden, zwaarden en halskettingen voor hun karakters kopen. De objecten leveren geen spelvoordeel op, maar geven wel status aan de spelers. League of Legends boekte daarmee in 2013 een omzet van bijna een half miljard euro.

Het spektakel in Seattle mocht wat kosten. Producent Valve stopte 1,6 miljoen dollar in de prijzenpot. De overige 9 miljoen dollar werd bijgedragen door gamers. In ruil daarvoor kregen zij virtuele eigendommen in het spel. Valve liet verder bijna honderd gamers en ruim dertig analisten, commentatoren en interviewers invliegen en drie weken in een viersterrenhotel overnachten.

Het team van WehSing Yuen werd uitgeschakeld in de eindfase. Hij was vooraf gespannen. 'Een of twee potjes kunnen heel je leven veranderen. Ik ben zenuwachtig man.' De gamer speelt het spel Dota 2 sinds 2,5 jaar professioneel. Na de middelbare school heeft hij zich fulltime op gamen gestort, twaalf tot zestien uur per dag.

Yuen is een van de vijf leden van het professionele gamingteam Cloud 9. Dat bestaat verder uit twee Canadezen, een Roemeen en een Zweed en reist de wereld af voor toernooien. Dit jaar was Yuen meermaals op toernooien in Zuid-Korea, China, de VS en Zweden te vinden. Hij verdient een goed inkomen met het spelen van Dota 2, dankzij sponsoring door computerbedrijven en fans die zijn potjes via internet bekijken.

Tien miljoen dollar aan prijzengeld is in de gamewereld ongeëvenaard. De vorige editie van hetzelfde toernooi was tot nog toe recordhouder met 2,9 miljoen dollar prijzengeld. Op de meeste toernooien wordt niet meer dan enkele tienduizenden euro's uitbetaald.

De Nederlander met Hong Kongse ouders is een populaire verschijning in het wereldje, met veel fans. 'Toen ik laatst bij een toernooi in Duitsland naar buiten liep, werd ik overspoeld door fans die handtekeningen en foto's vroegen. Leuk, maar je zit wel twee uur vast.' Hij dankt zijn populariteit aan zijn uitgesproken commentaar met 'schelden en domme grappen' bij eigen gamesessies.

Waar hij het prijzengeld aan uit gaat geven? 'Bitches en coke.' Om schuchter toe te voegen: 'Ik ben eigenlijk nog te jong om te weten wat ik precies met dat geld ga doen.'

miljoen dollar aan prijzengeld werd bijgedragen door gamers, in ruil voor virtuele eigendommen in het spel
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)