Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
10/07/2014 om 11:33

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
donderdag 10 juli 2014

'Baanbrekend idee' legt het af tegen kritiek

Van onze verslaggever
Pepijn van der Gulden

AMSTERDAM Wordt het een confettikanon van 618.513 euro op de Coolsingel? Of toch een tot attractie omgebouwde spoorbrug bij het Noordereiland?

Vandaag valt de beslissing bij het Stadsinitiatief, waarvoor Rotterdammers plannen hebben ingediend voor verbeteringen in de stad. Rotterdammers ouder dan 12 bepalen via een internetverkiezing welk voorstel 3 miljoen euro krijgt van de gemeente voor de uitvoering.

De editie van dit jaar heeft een rouwrandje; na drie jaren van kritiek op de wedstrijd besloot de gemeente dat het nu mooi is geweest. 'Het idee is baanbrekend', zegt bedenker Jos Verveen van D66. 'De stad neemt de leiding, niet de ambtenaren.'

Ondanks zo'n honderd ingediende voorstellen per jaar, kwam de verkiezing maar niet tot leven. Slechts 6 procent van de Rotterdammers stemde mee. Bovendien, klaagt raadslid Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam: veel initiatieven werden ingediend door professionals en ondernemers, niet door 'gewone' burgers.

Ook de uitvoering stuitte op problemen. De winnaar van twee jaar terug, een houten brug die minder bezochte delen van het centrum verbindt, opent pas in augustus. Het nut van het project wordt ook betwist. De winnaar van vorig jaar, een jaarlijkse tijdelijke ijsbaan, noemt Molenaar 'de enige positieve uitzondering'.

Dit jaar was het project 'De Hef' mikpunt van kritiek. Buurtbewoners keerden zich tegen het voorstel om de oude spoorbrug tot klimparadijs en restaurant om te vormen. Woordvoerder Jack van Messel stelt dat 'de gemeente een beeldbepalend monument wil weggeven aan een horeca-exploitant'. Ook zou er sprake zijn van belangenverstrengeling. Een jurylid van het Stadsinitiatief is commissaris bij bouwbedrijf Dura Vermeer, dat de Hef zal verbouwen. Er is zelfs over geprocedeerd.

De nieuwe gemeentecoalitie besloot het Stadsinitiatief te staken. Opvallend, omdat D66 onderdeel is van de coalitie. Verveen van D66 benadrukt dat in het nieuwe coalitieakkoord is afgesproken 1 procent van het totale gemeentebudget te reserveren voor initiatieven uit de stad. 'Met het principe willen we verder, maar op een andere manier.'
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)