Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
6/06/2014 om 10:10

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
vrijdag 6 juni 2014

Televisie gidsgegevens

Vonnis slecht nieuws voor gidsen

Na een jarenlange strijd lijken de omroepbladen hun monopolie op televisiegegevens kwijt. Nieuwe tv-gidsen kunnen de omroepen problemen opleveren.

Al sinds 1998 wil dagblad De Telegraaf een eigen televisiegids uitbrengen. Die gids zou de hele weekprogrammering moeten bevatten, inclusief die van publieke omroepen als AVRO, TROS en VPRO. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) weigerde echter zijn programmering ter beschikking te stellen. In 2012 publiceerde De Telegraaf tweemaal een gids zonder toestemming van de NPO. De publieke omroep spande daarop een rechtszaak aan.

De rechtbank stelde De Telegraaf dinsdag in het gelijk, omdat op basale programmagegevens volgens de rechters geen auteursrecht rust. De NPO gaat mogelijk in beroep tegen de uitspraak.

Het oordeel lijkt het einde aan te kondigen van een decennialang en zelfverklaard monopolie op televisiegidsen van de publieke omroepen. Er is hen veel aan gelegen hun gegevens te beschermen. Veruit de meeste mensen combineren de gids met een lidmaatschap van de betreffende omroep. Als mensen kiezen voor een gids van bijvoorbeeld De Telegraaf, dan zouden zij minder reden kunnen zien voor lidmaatschap van een omroep.

Zo kan het aantal leden van de omroepen gaan dalen. Een spookbeeld voor de omroepen, want hun zendtijd en budget wordt deels bepaald op basis van ledental.

Barent Momma, uitgever van onder meer Avrobode, NRCV-gids en KRO Magazine, verwacht geen dalende oplages, mocht er concurrentie ontstaan. 'Op dit moment hebben alleen loyale lezers nog een gids.'

Het is de vraag of andere partijen nog wel programmagidsen willen uitgeven. De omroepbladen hadden in 2013 een gezamenlijke oplage van 2,1 miljoen exemplaren, exclusief de gids van Veronica. Dat aantal daalt echter snel vanwege de opkomst van elektronische programmagidsen op televisie en internet.

Papieren gidsen worden volgens uitgever Momma nog maar gebruikt door 36 procent van de kijkers. De uitgever verwacht geen nieuwe papieren aanbieders. 'Veel respect voor mensen die nog een gids willen uitgeven. Succes!'

Dagbladen als De Telegraaf lijken de grootste bedreiging voor de omroepgidsen. Kranten zouden weekgegevens in hun katernen kunnen opnemen. Piet Bakker, mediadeskundige aan de Hogeschool Utrecht, verwacht hiervan geen grote impact: 'Het momentum van gidsen is voorbij.'

De Telegraaf gaat het oordeel van de rechter eerst bestuderen, maar is nog steeds van plan een weekgids in de krant op te nemen. Uitgever Frank Volmer: 'We gaan er zeker wat mee doen. Het voordeel van een programmagids is minder dan enkele jaren geleden, maar veel mensen vinden een papieren gids nog steeds prettig.'
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)