Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
22/05/2014 om 15:29

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Stijlloze hoeders van de democratie

Gewoonlijk staan reaguurders niet bekend om hun politieke correctheid, maar vanavond staan ze met een blocnootje vooraan bij de stembureaus. Via stemmentellers in heel het land probeert GeenStijl de verkiezingsuitslag van de Europese verkiezingen te achterhalen, die officieel pas op zondag bekend gemaakt wordt. Ruim tweeduizend vrijwilligers zullen de uitslagen verzamelen en combineren.

Van de EU mag de uitslag pas op zondag bekendgemaakt worden, zodat andere landen niet beïnvloed worden door de Nederlandse uitslag. Afzonderlijke stembureaus moeten de uitslag wel publiek maken. Door een vrijwilliger op elk bureau te posteren kan de uitslag dus toch achterhaald worden. Het GeenStijl-initiatief heeft tot de nodige ophef geleid. Eurocommissaris Vivian Reding vroeg minister Plasterk om opheldering. Plasterk heeft zich achter GeenStijl geschaard, omdat stembureaus wettelijk verplicht zijn de uitslag openbaar voor te lezen. Wat drijft de vrijwilligers: zijn het hoeders van de democratie of zijn ze er enkel op uit tegen het Europese bastion te schoppen?

Bauke Bos (22) is student communicatie en gaat stemmen tellen in wijkhuis de Brem in Helmond. Hij was voorheen bij de jeugdbeweging van de VVD actief. Bos gelooft dat het stemmentellen de openheid van de Europese Unie kan vergroten. Stemmen gaat hij wel, maar op een Anti-Europese partij, waarschijnlijk PVV. Bang voor vrijwilligers die onjuiste resultaten doorgeven is hij niet: ‘GeenStijl heeft wel een betrouwbare achterban’.

Voor Rik Klein Entink (41) is stemmentellen een kleine daad van verzet: ‘We zijn een beetje als het kleine Gallische dorp dat in verzet komt tegen Brussel.’ Klein Entink is afkomstig uit de financiële wereld en gaat stemmentellen in Verzorgingshuis Nudehof in Wageningen: ‘Ik ben klaar met alle regeltjes die Europa aan lidstaten op wil leggen. Ik ben helemaal niet tegen de EU, maar met bepaalde zaken moet ze zich gewoon niet bemoeien. We hebben eigen regels.’ Bij de verkiezingen heeft hij op Artikel 50 gestemd, terwijl qua binnenlandse standpunten D66 zijn voorkeur geniet. Klein Entink is zelf geen reaguurder, maar wel een fervent GeenStijl-lezer.

Sommige stemmentellers zijn ronduit tegen de EU. Richard (31) werkt in de IT en stelt: ‘Ik hou van Europa, maar niet van de EU. Een unie moet gedragen worden door burgers.’ Hij heeft gestemd op de PVV, waar hij ook vrijwilliger is. Zijn motief: ‘ik geloof in democratie. Er zit te veel tijd tussen het stemmen en het tellen. Dat laat ruimte om te sjoemelen.’ Jan van Kampen (23) daarentegen stemde op D66, een pro-EU partij. Hij vindt het stemmentellen een goed initiatief: ‘Ik ben tegen dit soort kleine, lullige regeltjes. Niet tegen de EU. Het is mooi dat er een manier gevonden is om de regels te omzeilen.’

Veel stemmentellers steunen EU-kritische partijen als Artikel 50, Piratenpartij en de PVV. Ze lijken dezelfde drive te kennen: het dwarszitten van de EU-bobo’s, die alles willen reguleren en Nederland op de vingers tikken. Zoals reaguurder Outsider-insider stelt: ‘Hoe absurd is het dat een EU-commissaris voor de mensenrechten die haar toppositie heeft bemachtigd zonder enige invloed van de kiezers whatsoever nu probeert de Nederlandse kieswet aan banden te leggen. Kafkaësk.’

Omdat het stemmentellen in de ruim tweeduizend stembureaus niet representatief is voor de 10.000 stembureaus van Nederland, moet er een correctie plaatsvinden op de uitslag. Geenstijl heeft naar eigen zeggen een speciaal telteam samengesteld om de stemmen samen te voegen. Dit team bestaat uit politicologen en mathematici die de resultaten wegen. Als de samenvoeging goed verloopt, is de uitslag buitengewoon betrouwbaar. Dan hebben reaguurders de democratie toch een dienst bewezen.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)