Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
14/05/2014 om 20:05

Delen delen delen!

OM eist 25 jaar tegen hoofdverdachte levensverzekeringszaak

De officier van justitie heeft vandaag voor de Rotterdamse rechtbank 25 jaar celstraf geëist tegen Amar P. voor de moord op zijn zakenpartner. De 26-jarige verdachte zou in februari 2013 een eind aan het leven van Steven Rijsdijk (28) hebben gemaakt om het geld van diens levensverzekering te kunnen opstrijken. P. ontkent elke betrokkenheid, maar is als mededader aangewezen door Edward A., die in deze zaak eerder voor de rechter stond. Advocaat Kuipers eiste namens P. vrijspraak, die stelt onschuldig te zijn.

Rijsdijk sloot enkele weken voor zijn dood een levensverzekering af. Deze zou bij overlijden een half miljoen euro uitkeren aan P., de zakelijk partner van Rijsdijk. Rijsdijk zou samen met P. besloten hebben zich te laten martelen tijdens een in scène gezette roofoverval om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te verwerven. P. zou er echter voor gekozen hebben Rijsdijk samen met A. te doden, waarbij de laatste het voortouw nam. A. is door psychologen beschreven als sterk verminderd toerekeningsvatbaar en zeer volgzaam. Hij zou geen andere mogelijkheid hebben gezien dan het plan van P. te accepteren.

De redenering van het OM leunt zwaar op de verklaringen van de bekennende A., aangevuld met enig steunbewijs. Dit steunbewijs maakt vooral aannemelijk dat P. betrokken was bij het complot. Zo googelde P. voor de zaak op ‘moord+om+levensverzekering’ en informeerde hij achteraf bij de verzekeraar of deze premie zou uitkeren. Dat P. daadwerkelijk deelgenomen heeft aan de marteling en het doden van Rijsdijk, zoals het OM aanneemt, wordt volledig gebaseerd op getuigenissen van A. Bij het lichaam van Rijsdijk zijn alleen DNA-sporen van A. aangetroffen.

Advocaat Kuipers trok de betrouwbaarheid van A. vandaag in twijfel: ‘A is geen onafhankelijke getuige, maar een medeverdachte’. A. zou grote wrok koesteren tegen P en door zijn moeder en rechercheurs zijn overgehaald tegen P. te getuigen. De laagbegaafde A. zou aan die wensen voldaan hebben vanwege zijn volgzame karakter. Bovendien had A. er belang bij P. als kwade genius in de zaak te omschrijven, omdat dat zijn eigen strafeis zou verminderen. Tegen A. werd gisteren 5 jaar en TBS met dwangverpleging geëist. Vanwege zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid is de strafeis lager, ook al is zijn veronderstelde rol in de dood van Rijsdijk groter. Volgens Kuipers is het aannemelijk dat A. de dood van Rijsdijk in zijn eentje op zijn geweten heeft.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak tegen de twee verdachten.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)