Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
7/05/2014 om 14:36

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Mierzoet Russisch-Oekraïens gevecht om sympathie

Niets aan de nummers doet vermoeden dat sprake is van een Russisch-Oekraïense strijd op het Eurovisiesongfestival. De Russische Tolmachevy-tweeling zingt over liefde die duizend mijlen zal duren. Het hart van de Oekraïense Maria Jaremtsjoek tikt als een klok opgewonden door de liefde. Muzikaal ontloopt het elkaar nauwelijks, maar de landen strijden om de hearts and minds van mede-Europeanen. Zaterdag tijdens de finale zal duidelijk worden hoe de verhoudingen liggen.

Oekraïne en Rusland bereikten gisteren beide de finale van het Eurovisiesongfestival. Tijdens de halve finale werd nog niet bekendgemaakt hoe de stemmen verdeeld waren. Er was ook weinig vijandigheid waarneembaar. Alleen toen bekend werd gemaakt dat Rusland de finale haalde, was luid boegeroep vanuit de zaal te horen. De presentatoren vervolgden hun verhaal snel. De Oekraïense kandidate leek juist op extra sympathie te kunnen rekenen, getuige een luid applaus.

Zaterdag tijdens de finale zal de strijd harder zijn. Duidelijk zal worden wie op welk land stemt en welke kemphaan er met de douze points vandoor gaat. Daaruit kan opgemaakt worden of Rusland haar krediet heeft verspeeld of dat Oekraïne sympathie heeft gewonnen.

Rusland krijgt gewoonlijk veel stemmen uit het voormalig Oostblok, vanwege culturele verbintenis met het voormalig ‘moederland’. Politiek zou dit keer de doorslag kunnen geven. Voormalige Oostblokstaten kiezen mogelijk de kant van Oekraïne, uit woede over het handelen van Rusland. Estland, Letland en Moldavië zijn echter gisteren niet door de halve finale gekomen. Morgen kunnen Litouwen, Polen, en Roemenië zich wel kwalificeren voor de finale. Zo zou zich een groot anti-Russisch blok kunnen vormen.

Omgekeerd krijgt de Oekraïense kandidate wellicht veel sympathiestemmen uit de rest van Europa. Jaremtsjoek is echter een verre van perfecte vertegenwoordiger van het onder de voet gelopen Oekraïne. Ze steunde in 2012 de afgezette pro-Russische president Viktor Janoekovytsj. Afgelopen december voelde ze al nattigheid en stelde ze apolitiek te zijn, vóór een verenigd Oekraïne. Mogelijk levert haar inmiddels heimelijke Russische liefde toch steun van de grote oosterbuur op.

Spannend wordt ook hoeveel stemmen Rusland vanuit Oekraïne zal krijgen. De grote groep pro-Russische Oekraïners zou er zomaar voor kunnen zorgen dat Rusland toch twaalf punten krijgt. Opmerkelijk is dat de Krim op het Songfestival nog eenmaal bij Oekraïne hoort. De stemmen afkomstig van het schiereiland worden geteld als Oekraïens. Vreemd omdat het schiereiland inmiddels stevig in Russische handen is. Zo kunnen ruim twee miljoen Krimbewoners in feite hun ‘eigen land’ steunen.

Op het Songfestival begint de echte strijd zaterdag pas, op internet is het verbale gevecht al gaande. Onder de op YouTube geplaatste optredens staat in het commentaar: ‘Na wat de Ukro-nazi’s in Odessa hebben gedaan zijn het voor ons geen mensen meer, binnenkort vallen we binnen en scalperen 20 miljoen Ukro-varkens levend’. Tegengas komt met: ‘Rusland hoort niet alleen niet bij het Songfestival, maar ook niet bij de beschaafde wereld! Het is een dictatuur!’.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)