Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
6/05/2014 om 14:21

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Country van de Nederlandse prairie

Ilse DeLange en Waylon staan vanavond in de halve finale van Eurovisiesongfestival. Het tweetal vertegenwoordigt ons land met een countrynummer. Onder de naam The Common Linnets brengen ze het ingetogen Calm after the storm ten gehore. Een gevoelig nummer, maar een gewaagde keuze, gezien de dominantie van schreeuwerige pop op het songfestival. Country is groot in Amerika, maar bleef in Europa vrijwel altijd marginaal. Is de muzieksoort aan een opleving bezig in Nederland?

Country is de muziek van eindeloze ritten over de highway, dorre vlakten zover het oog reikt. Een traag tokkelende gitaar, aangevuld met een rauwe, doorleefde stem. De muziek en het landschap smelten samen. Country lijkt niet gemaakt voor het overvolle Nederlandse polderlandschap. Toch is binnen Nederland een behoorlijke countrygemeenschap actief. Bekende artiesten als Daniël Lohues en ook Ilse DeLange brachten eerder countrynummers uit. Johan Derksen zoekt in een wekelijks televisieprogramma zijn Nederlandse Americanahelden op. En nu dus de keuze voor country op het songfestival.

Nashville in Nederland

Schijn bedriegt echter. Country blijft in Nederland klein. Volgens onderzoek zijn er zo’n 700.000 mensen die van de muziek houden. Jaarlijks zijn er enkele honderden optredens van countrymuzikanten, meestal in kleine zalen. Af en toe trekt Paradiso een Amerikaanse ster. Het programma van Johan Derksen trok in de eerste week slechts 227.000 kijkers, inmiddels nog 119.000.

Wel is er een kleine groep fanatieke liefhebbers. Ruud Kegel is de drijvende kracht achter Nashville FM, een online radiostation volledig gewijd aan country. Het station draait op vrijwilligerswerk en bijdragen van enkele honderden donateurs. Maandelijks trekt Nashville FM 90.000 luisteraars. Kegel ziet Nederland niet als countryland: ‘De country is altijd een nichemarkt gebleven. Ik denk niet dat het opleeft, het is altijd een golfbeweging. Er is wel een opleving in de americanamuziek, omdat liefhebbers vinden dat de mainstream country te veel richting pop opschuift.’

De kansen voor het Nederlandse countrynummer op het Songfestival schat Kegel laag: ‘In Scandinavië en Ierland is country populairder dan hier. In Zuid-Europa en Oost-Europa is het echter minder populair. En daar zijn we toch van afhankelijk. Calm after the storm is een schitterend liedje, maar het is de vraag of het tussen al die Songfestivalherrie past.’

Is de keuze voor een countrynummer dan alleen een poging van DeLange en Waylon om hun eigen album te promoten, zoals boze tongen beweren? Het album komt, niet toevallig, over drie dagen uit. Zelf stellen The Common Linnets dat ze het genre willen populariseren. DeLange laat aan de Volkskrant weten: ‘We hebben oprecht de wens de muziek waar we zo ongelooflijk veel van houden populairder te maken’.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)