Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
30/04/2014 om 11:23

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Groei Twitter valt stil

De rek lijkt weg uit het sociale netwerk Twitter. Voor het tweede kwartaal op rij nam het aantal gebruikers wereldwijd nog maar minimaal toe. Het aantal gebruikers dat minstens eens per maand actief steeg in het afgelopen kwartaal met slechts 14 miljoen naar 255 miljoen. En dat terwijl sprake was van een goed ‘Twitterseizoen’ met grote evenementen als de Oscars, de Superbowl en de Winterspelen.

De stagnerende groei is koren op de molen van critici van het sociale netwerk. Zij waarschuwen dat Twitter aan haar top zit. In 2011 en 2012 maakte Twitter nog een waanzinnige groei door. In 2011 verdubbelde het aantal gebruikers naar honderdveertig miljoen. Begin 2012 voorspelden analisten 250 miljoen gebruikers aan het eind van het jaar. De groei zwakte sterk af, waardoor pas nu de grens van 250 miljoen twitteraars is doorbroken.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de nieuwe cijfers. De beurswaarde van Twitter is grotendeels gebaseerd op de verwachting dat het netwerk nog door zal groeien. Grote broer Facebook heeft ruim 1,2 miljard actieve gebruikers. Beleggers hoopten bij de beursgang vorig jaar september dat Twitter ook naar dergelijke gebruikersaantallen zou groeien, maar dat lijkt niet langer reëel.

De CEO van Twitter sprak desondanks zelf van ‘een fantastisch eerste kwartaal’, omdat de omzet sterk groeide. Er zijn echter signalen dat het netwerk op zijn retour is. Twitteraars bekijken de laatste twee kwartalen minder pagina’s dan voorheen. Zelf wijt Twitter dit aan een efficiënter design, waardoor gebruikers minder hoeven te schakelen. Ook zijn er veel inactieve gebruikers. Volgens tellingen zijn er bijna een miljard bestaande accounts, waarvan maar een kwart gebruikt wordt. Veel mensen proberen Twitter wel uit, maar blijven niet hangen.

Critici zijn bang dat Twitter overvleugeld wordt door nieuwe sociale media als Instagram. Toch ziet Herman Couwenberg van twittermania.nl (74.807 tweets) de toekomst van Twitter positief: ‘Twitter is een heel ander platform dan bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Het heeft een eigen plekje verworven. Er komen het komend jaar veel vernieuwingen om de populariteit te behouden’. Door de verbeteringen zouden minder nieuwe gebruikers moeten afhaken, verwacht de Twitterexpert. Ook wordt het binnenkort voor kleine bedrijven mogelijk advertenties te plaatsen, waardoor zij meer belang hebben om Twitter te gebruiken.

De komende maanden moeten uitwijzen of Twitter een blijvertje is. Het bedrijf zelf waagt zich niet aan voorspellingen. Couwenberg heeft positieve verwachtingen: ‘Ik verwacht dat er nog wel groei in zit. Niet met vele tientallen miljoen gebruikers, maar het aantal gebruikers zal in het komende jaar redelijk stabiel blijven groeien’.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)