Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
28/04/2014 om 13:20

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Joep? Joehoep?

‘Joep, ik begrijp dat de spelers zojuist zijn aangekomen daar?’

‘Hoor je mij? Nee, je hoort mij niet, hè?’

‘Hoor je me nu wel, Joep?’

‘Beste Joep, je bent live in de uitzending van de grote mensentelevisie’

Joep: ‘Ik hoor jou wel, Tom’

‘De bus is zojuist aangekomen in Amsterdam, waarom zijn die mensen nog niet op het podium?’

Joep: ‘De spelers zijn inderdaad net aangekomen. Uh, wat moet ik verder nog vertellen? Ik heb hier het programma voor me…’

Live TV in optima forma. Verslaggever Joep Schreuder werd ingestraald bij de samenvattingen van NOS Studio Sport. Ajax was kampioen geworden. Presentator Tom Egbers zocht contact met Joep, die op het podium stond waar de huldiging zou plaatsvinden. De Ajax-spelers waren er nog niet. Hun bus moest uit Almelo komen, waar met een gelijkspel tegen Heracles het kampioenschap was veiliggesteld.

Joep had niet zoveel te vertellen. Hij stond op een leeg podium. Dat Ajax kampioen zou worden, was al weken bekend. Dat de spelers gehuldigd zouden worden op dat troosteloze podium ook. Dat Frank de Boer met de schaal rond zou rennen over het podium eveneens. Zo gaat het namelijk al drie jaar. De NOS had desondanks besloten dat de kijker niks van deze niksigheid mocht missen.

En dus was Joep Schreuder ter plaatse. Continu kwam hij weer even in beeld. Joep op de motor achter de spelersbus. Joep op het lege podium. De kijker moest alles zien, ook al was er niets te zien. Een vast ritueel. Net tijdens het gesprek was de geluidsverbinding kapot. Wij zagen Joep, maar hij verstond Tom niet. Wanhopig probeerde Tom om Joep toch te bereiken. De kijker miste desondanks niets. Er was namelijk niets te zien, maar dát had Joep moeten zeggen.

Vroeger was het nieuws als er iets gebeurde. Nu moet iedere moment, hoe nietszeggend ook, worden verslagen. Tussen elke voetbalsamenvatting keerde de kijker terug naar het lege podium. Joep Schreuder heeft als baan om op lege plekken te staan. Uitleggen dat er op die plekken niets gebeurt. Wie Studio Sport volgt heeft hem al overal gezien. In een leeg stadion, op een leeg podium, in een lege perszaal. Joep is er altijd bij.

Ridicule televisie. Live om het live. Waarom mag Tom Egbers niet zelf zeggen dat er niks gebeurt? De NOS wil altijd maar bewijzen erbij te zijn. Niemand zit daar op te wachten. Meld het nieuws, zodra er nieuws is. Terug naar de tijd dat de voetbaluitslag twee dagen later in den Courant te vinden was is niet nodig, maar wat minder leegte en meer inhoud mag best.

Uiteindelijk kwamen de Ajacieden dan toch het podium op. Na al dat wachten kon Joep eindelijk iets doen. Een interview met de jonge speler die als basisspeler kampioen werd, met de aanvoerder die na veel blessureleed toch de schaal in ontvangst mocht nemen, met de coach die voetbalgeschiedenis schreef. Televisie met inhoud. De antwoorden waren alsnog nietszeggend, maar dat is voetbal.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)