Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
2/04/2014 om 21:39

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Verenigde Staten

Obamacare van start, miljoenen blijven onverzekerd

Na vele politieke barrières te hebben geslecht is Obamacare, het paradepaardje van president Obama, deze week van start gegaan. Ondanks problemen met de website hebben ruim zeven miljoen Amerikanen een zorgverzekering afgesloten.

Al sinds zijn aantreden als president heeft Obama gepleit voor een zorgverzekering voor alle Amerikanen. Het systeem werd door republikeinse tegenstanders al gauw als socialistisch bestempeld. Ondanks vele pogingen Obamacare te blokkeren, tot het hooggerechtshof aan toe, is het systeem redelijk intact gebleven. Toch zullen ook onder Obamacare naar schatting twintig miljoenen Amerikanen onverzekerd blijven.

Brede toegang

Tot op heden had de VS een ingewikkeld stelsel van verzekeringen, waarbij niet iedereen gedekt was. De meeste werkende Amerikanen zijn al via hun werkgever of particulier verzekerd. Amerikanen boven de 65 worden gedekt door Medicare. Voor arme Amerikanen bestaat het programma Medicaid. Medicaid was echter aan strenge voorwaarden gebonden, waardoor 32 miljoen vooral arme Amerikanen onverzekerd bleven. Bij ziekte moesten zij zelf hun medische kosten betalen of behandeling weigeren.

Het nieuwe systeem is vergelijkbaar met het Nederlandse zorgstelsel. Elke Amerikaan sluit verplicht een zorgverzekering af. Verzekeraars mogen niemand weigeren en moeten gelijke tarieven rekenen voor alle verzekerden. Daardoor kunnen ook mensen met chronische ziektes zich betaalbaar verzekeren. De voorwaarden voor Medicaid worden versoepeld, waardoor alle arme Amerikanen een verzekering af kunnen sluiten.

Toch blijven ook in 2019 naar schatting twintig miljoen Amerikanen onverzekerd. Dit zijn behalve acht miljoen illegalen mensen die zich niet aanmelden. Vooral voor armen kunnen ook de verlaagde zorgkosten nog te hoog zijn. Bovendien hebben vooral zuidelijke staten de uitbreiding van Medicaid afgewezen. Bij niet-verzekeren volgt een boete, maar die ligt vaak lager dan de kosten van de zorgverzekering.

Lagere kosten

De subsidiëring van verzekeringen voor miljoenen Amerikanen trekt een grote wissel op de Amerikaanse overheidsfinanciën. Over het komende decennium worden de kosten op een biljoen (duizend miljard) dollar geschat. Via andere maatregelen moet Obamacare de kosten van medische zorg beperken.

Zorgverzekeraars worden verplicht minimaal tachtig procent van de premies aan zorg te besteden. Ook worden ziekenhuizen gestraft als zij operaties uitvoeren die korte tijd later overbodig blijken. Daarmee zouden de kosten beperkt moeten worden. Dat alle Amerikanen zich nu moeten verzekeren, verlaagt de risico’s voor verzekeraars. Voorheen meldden vooral zieke Amerikanen zich bij een verzekering. Ook dit zou de kosten kunnen dempen.

Om Obamacare te laten slagen, zullen de kosten van medische zorg in de komende jaren moeten dalen. Het functioneren van de zorgwet zal in belangrijke mate bepalen hoe Obama’s presidentschap beoordeeld wordt.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)