Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
28/03/2014 om 15:02

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Kindervriend Mark stelt jeugd gerust

De storm rond de Marokkanenuitspraak van Geert Wilders leek overgewaaid. Vorige week was het land in rep en roer, maar nu ebt het rumoer een beetje weg. Wilders wist dat het zo zou gaan. Het collectieve langetermijngeheugen is beroerd. Net nu het oproer voorbij is, onderneemt de premier actie.

Mark Rutte belde het Jeugdjournaal omdat hij iets kwijt moest aan ‘alle kinderen in Nederland’. Mark keek woensdagavond namelijk het Jeugdjournaal en zag daar Hind van 13. De Marokkaanse Hind was door Geert bang geworden dat zij of haar moeder het land uit zou worden gezet. Angstige kinderen zijn blijkbaar een zwak punt van Rutte. Onmiddellijk kwam hij in actie.

Toen Geert Wilders zijn uitspraken deed, had Mark Rutte slechts ‘een vieze smaak in mijn mond’. Pas zodra een 13-jarige uit Rotterdam bibberend onterechte angsten uit, maakt kindervriend Mark een statement. In een tenenkrommend interview liet Rutte aan het Jeugdjournaal weten: ‘Niemand wordt in dit land zomaar uitgezet. Nooit.’ Hij voegde daar aan toe: ‘In de Grondwet staat dat we in dit land niet mogen discrimineren. En zelfs Geert Wilders kan daar niets aan veranderen.’

Zodra rondom Wilders rumoer ontstaat, staat Rutte klaar met nietszeggende reacties. Keer op keer neemt hij afstand zonder afstand te nemen, veroordeelt hij zonder te veroordelen. Angstig als hij is niet rechts genoeg te lijken, te worden weggezet als linksmens, als grachtengordelelite. Rutte durft zijn vingers niet te branden aan Geert.

Nu de kinderen van Nederland bibberend op de bank zitten, heeft Rutte plots een antwoord. Wilders is een racist in schaapskleren die kinderen wil deporteren en slechts door de grondwet wordt tegengehouden. Kindervriend Mark stelt ’s Nederlands jeugd gerust. Een pijnlijke vertoning. De premier van Nederland liet het afweten toen het er toe deed en reageert overdreven nu het onderwerp al van de agenda is.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)