Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
26/03/2014 om 15:23

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Wachten op Air Force One

‘Jaaa, hij komt eraan!’, wordt geroepen. Nerveus schuifelen zo’n vijftig spotters richting het hek in de hoop net iets meer te zien. Als een stokstaartje richt Sebastiaan (26) zich op. Hij prepareert zijn fototoestel en videocamera. Helikopters in de lucht en zwaailichten op de grond hadden het al aangekondigd, maar nu gaat het echt gebeuren. Air Force One is klaar om te vertrekken. Langs de Buitenveldertbaan op Schiphol staan zo’n vijftig vliegtuigspotters klaar.

Dan gebeurt er niks. Alweer vals alarm. De spotters keren terug naar hun telefoons om informatie te verzamelen. Al urenlang gonst het van de geruchten dat Obama bijna zal vertrekken nu de nucleaire top in Den Haag ten einde is. Nu het tegen negenen loopt, zal het echt gaan gebeuren, maar op dit moment nog even niet.

Plots vertrekt toch een vliegtuig, van de verkeerde baan. Het is al donker en de afstand is groot, dus het is onduidelijk of het Air Force One wel is. Los van de knipperende vleugels is slechts de vorm van het vliegtuig vaag te onderscheiden. Kinderen roepen onwetend: ‘Dat is hem’. Sommigen grijpen onmiddellijk hun telelens. Anderen bezweren: ‘Allemaal spanning om niks’ en laten de camera nonchalant op de borst bungelen. Een president zal toch niet onaangekondigd vertrekken?

Sebastiaan heeft toch gefotografeerd. Hij kijkt zijn beelden terug en ziet een Amerikaanse vlag op de staartvleugel staan. De machtigste man ter wereld is inderdaad vertrokken. De spotters hebben Air Force One gezien, zonder het te weten.

Schijnbaar nonchalant wandelt de spotter die vier uur wachtte en toen Air Force One niet herkende weg. Hij heeft het belangrijkste vliegtuig van de wereld gemist. Troostend wordt gesproken: ‘Over veertig jaar is hij er misschien weer.’ Vier Engelsen, speciaal overgekomen uit Manchester, komen pas dan uit de nabijgelegen McDonald’s. Ze hebben het spottershoogtepunt volledig gemist.

Bibberen tot de nacht valt

Ook al hebben spotters zenders waarmee ze de radiotoren kunnen ontvangen en staan ze constant in contact met andere spotters rond Schiphol, waar en wanneer Obama zou vertrekken na de nucleaire top was volstrekt onduidelijk.

Al vanaf vier uur staan tientallen spotters klaar. Bij het invallen van de avond gaan velen teleurgesteld naar huis. Zonder licht kunnen geen foto’s worden gemaakt. Zelfs voor Air Force One blijven veel spotters niet. Dikke pech: speciaal vrij genomen voor de top, vertrekt Obama te laat.

Vliegtuigspotten draait om de foto’s. Spotters proberen elk type toestel van elke maatschappij vast te leggen. Ze staan vaak meerdere keren per maand met telelenzen langs de baan om onbekende vliegtuigen te fotograferen. De Air Force One is voor spotters de absolute top. Sebastiaan legt uit: ‘Van buiten lijkt het een gewone Boeing 747, maar hij zit vol met de meest geavanceerde militaire technologie.’

Wie na het vallen van de avond overblijft, neemt plaats in de auto of stopt de handen diep in de zakken. Er staat een gure wind. Ondertussen wordt druk gespeculeerd. Obama wordt toch al in België verwacht? Zou hij niet liever met de helikopter naar Brussel gaan? Vertrekt hij wel op deze startbaan? Toch is weggaan geen optie. De meesten hebben de kist al op de grond gefotografeerd, maar vliegend is het toch anders.

De knipperende vleugels en wazige blauwgrijze glans missen hun uitwerking uiteindelijk niet. Hoewel er maar een glimp van Air Force One te zien was, is Sebastiaan tevreden. Hij blijft zelfs staan om ook het reservevliegtuig van Obama, Air Force Two, te spotten. Keer op keer gaat de camera naar het gezicht en blijkt er een simpel KLM vliegtuig langs te komen. Tot ook Air Force Two de lens passeert. De top is geslaagd, ook voor Sebastiaan.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)