Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
5/03/2014 om 21:48

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Fans Cardiff zijn eigenaar zat

Elke fan van een kwakkelend voetbalteam droomt stiekem van een Arabische oliesjeik of steenrijke Aziaat die de club overneemt. Voor fans van Cardiff City werd die droom in 2010 werkelijkheid toen de Maleisische miljardair Vincent Tan de club kocht. Inmiddels zijn de fans Tan echter liever kwijt dan rijk. Tan leidt Cardiff als een tiran en wordt vergeleken met een Bondschurk.

Het begon nog zo goed. Tan investeerde na zijn komst onmiddellijk miljoenen en haalde nieuwe spelers. Daardoor promoveerde de ploeg vorig seizoen voor het eerst in 51 jaar naar het hoogste Engelse niveau.

Tan wilde echter meer dan investeren. Ruim honderd jaar speelde Cardiff in het blauw. Vincent Tan veranderde de clubkleur naar rood. Ook de bluebird, een blauwe lijster, moest eraan geloven. Het clubsymbool werd vervangen door de rode draak van Wales. Tan houdt meer van rood en draken. Zijn plan om de club de Cardiff Dragons te noemen trok hij ternauwernood in.

De miljardair bemoeit zich steeds actiever met de club, om degradatie uit de Premier League te voorkomen. In een mailtje uit december riep hij de populaire coach Malky Mackay op te vertrekken. Mackay weigerde. Een week later stond hij op straat. In januari kocht Cardiff Magnus Eikrem, omdat hij is geboren op 8-8-1990. Tan ziet graag spelers met achten in de geboortedatum, dat brengt geluk.

Dit weekend rende Tan naar verluidt een teambespreking binnen en gaf als advies meer op doel te schieten, dan vallen er immers ook meer goals. Als extra stimulans beloofde hij vier miljoen pond aan winstpremies als Cardiff in de Premier League blijft. Een nieuwe rel was geboren, want zulke beloningen zijn niet toegestaan.

De fans hebben inmiddels schoon genoeg van Tan. De tribunes bij Cardiff blijven meer blauw dan rood en toeschouwers dragen spandoeken met teksten als ‘Tan out’. Tan zelf lijkt blind voor de kritiek. Deze week gaf hij bij de BBC aan dat negentig procent van de fans achter hem staat. De clubkleuren terugdraaien naar blauw zal Tan nooit doen: ‘Dan moeten ze maar een nieuwe eigenaar vinden die van blauw houdt’.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)