Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
28/02/2014 om 11:25

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Olympische Spelen

Olympische drukte op schaatsbanen

De olympische schaatssuccessen in Sotsji hebben ook Nederland aan het schaatsen gekregen. De karrevracht aan eremetaal die de Nederlandse schaatsers door de douane moest loodsen, heeft veel Nederlanders geïnspireerd de noren onder te binden. Op diverse banen in het landproberen schaatsers massaal hun rondetijden te verscherpen.

Wie deze dagen een bezoek bracht aan de coolste baan van Nederland, de tijdelijke schaatsbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam, merkte het meteen. De baan stond bomvol schaatsfanaten. Schaatsen was er nauwelijks bij, vanwege de grote drukte. Een halve meter ruimte is niet genoeg om echt te kunnen schaatsen.

Laura Obdeijn (28) uit Amsterdam: ‘Je moest de mensen voor je wegduwen om vooruit te komen.’ Een rondje maken was een prestatie op zich, dus een snelle ronde kon men wel vergeten. Op de schaatsbaan komen was al ingewikkeld. Laura: ‘De kaartjes waren steeds uitverkocht. Ik kon alleen kaartjes voor een week later reserveren.’ De baan trok in een maand meer dan 100.000 bezoekers. Schaatsen is na de Spelen booming in Nederland.

‘Stervensdruk’

Ook andere schaatsbanen in Nederland maken topdrukte mee. Zo werd in Leeuwarden het bezoekersrecord uit 34 jaar gebroken: ‘Op woensdag stonden ruim achthonderd mensen op de baan, terwijl normaal vijfhonderd een hoog aantal is’. In Breda stromen de bezoekers toe: ‘Het is echt drukker. In februari zijn er een paar duizend man meer gekomen dan gewoonlijk.’ Een medewerker van de schaatsbaan in Groningen kan slechts kort reageren op de vraag of er meer mensen komen: ‘Het is stervensdruk, veel drukker dan normaal. Ik kan je nu niet verder helpen, want ik moet kaartjes verkopen.’

Niet alle schaatsbanen profiteren van de drukte. In Eindhoven en Tilburg zijn geen extra bezoekers waargenomen. Misschien valt het toch wel mee met die ongekende schaatsgekte. Schaatsbanen tekenen aan dat ook andere zaken de vele bezoekers kunnen verklaren. Zo is het dankzij de zachte winter niet mogelijk geweest op natuurijs te schaatsen. Wie toch schaatsmeters wil maken moet dus wel bij een binnenbaan terecht. Een ander aspect dat meespeelt is de vakantieperiode in grote delen van het land. Schaatsbanen waar de schoolvakantie was aangebroken gaven steevast aan meer schaatsers te verwelkomen dan op eerdere dagen. Blijkbaar zijn het vooral kleine Ireentjes en Koentjes die worden geïnspireerd te gaan schaatsen.

Verder hebben veel schaatsbanen speciale acties gehouden om de Olympische successen te vieren. Zo gaf de Ireen Wüst-schaatsbaan in Tilburg korting bij successen van de schaatsheldin in Sotsji. Na haar twee gouden medailles mochten schaatsers zelfs gratis het Tilburgse ijs op. Op die dagen verdubbelde het bezoekersaantal.

Niettemin lijken schaatsers wel degelijk getroffen door olympische koorts. Die was vooral tijdens de weken van de Spelen te merken, maar blijft op veel banen in het land voelbaar. Menig schaatser wil toch even voelen hoe het is om over ijs te zweven, na het op tv gezien te hebben.

Schaatsen als beleving

Toch verzekert deze toegenomen populariteit ons niet van nog grotere schaatsdominantie op de volgende Spelen. Schaatsen is tegenwoordig méér dan zo snel mogelijk rondjes tegen de klok in maken. Schaatsen is vooral ook een beleving. Daarbij zijn rondetijden van ondergeschikt belang.

Leeuwarden beleefde zijn topdag mede vanwege disco-on-ice. Discolichten boven de baan en een DJ langs de kant maken de schaatshal tot een danshal op ijs. Niet alleen in Leeuwarden kunnen mensen hun danstalent tonen op de schaats. In Harderwijk staat DJ Richard elke vrijdagavond klaar met ‘vet coole schitteringen aan kleuren en vele lampen die een speciaal effect geven op de knots van een discobal.’ In Groningen kunnen bezoekers tijdens het discoschaatsen zelfs terecht bij een ijsbar.

Ook de schaatsbaan in Amsterdam trok vooral bezoek dankzij zijn imago. De ietwat oubollige naam coolste baan werd meer dan waargemaakt. Het ging in het Olympisch Stadion niet zozeer om het schaatsen, maar om de schaatsbeleving. Van de 100.000 bezoekers bond slechts iets meer dan de helft daadwerkelijk de ijzers onder. De rest had er genoeg aan aanwezig te zijn. Erbij zijn is belangrijker dan meedoen.

Wie niet alleen de schaatsbeleving wil ervaren, maar over vier jaar daadwerkelijk wil schitteren in Pyeongchang zal schaatsles moeten nemen. Of schaatsen ook geleid heeft tot toenemende toeloop bij schaatsscholen? Navraag bij Duosport, een schaatsschool actief in tien steden in Nederland, leert dat dat wel meevalt: ‘Het seizoen is zo goed als afgelopen. De ijsbanen sluiten allemaal half maart. Mensen kunnen zich niet meer aanmelden bij ons. We merken daardoor niets van de Olympische Spelen. De meeste mensen weten dat namelijk wel. Behalve u.’
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)