Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
27/02/2014 om 13:49

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Snooker

Ronnie O'Sullivan op dreef in Wales

Snookeraar Ronnie O’Sullivan heeft zich gisteren gemakkelijk naar de achtste finales van de Welsh Open gespeeld door Xiao Gudong met 4-1 te verslaan. Twee eerdere tegenstanders werden ook met 4-1 verslagen. In de achtste finales treft O’Sullivan Ricky Walden, die hij vorige maand al met 6-0 degradeerde.

O’Sullivan (38) verkeert weer in goede vorm. Vorige maand won hij overtuigend het Masters-toernooi. De Engelsman wordt gezien als getalenteerdste snookeraar aller tijden. In mei 2013 werd hij voor de vijfde keer wereldkampioen snooker, na een seizoen waarin hij maar één wedstrijd had gespeeld. Zij hoge speeltempo leverde de bijnaam ‘the rocket’ op. Over zijn succes sprak O’Sullivan vorige week in de Mirror zijn verbazing uit: ‘Ik ben een parttimer en niet eens wedstrijdscherp. Ik ben 38 en oefen niet echt meer, maar win toch mijn titels.’

O’Sullivan staat bekend om provocerende uitspraken en gedrag. In januari kreeg hij boetes opgelegd omdat hij op Twitter anderen beschuldigd had van het bewust verliezen van wedstrijden. Ook twitterde hij ‘nieuwe pillen’ te hebben die ‘zorgen dat de hele wereld logisch lijkt’. In december maakte O’Sullivan ruzie met de Nederlandse scheidsrechter Jan Verhaas die hem vroeg zijn overhemd in de broek te stoppen.

O’Sullivan komt uit een problematische familiesituatie. Zijn ouders runden sekswinkels in Londen. In 1992 werd Ronnie O’Sullivans vader tot 18 jaar cel veroordeeld voor moord. Ook O’Sullivans moeder zat in de cel, vanwege belastingontduiking. Vanaf zijn 16e speelt O’Sullivan professioneel snooker. Hij lijdt al jaren aan klinische depressies en is verschillende keren drugsverslaafd geweest. Zijn vorige vrouw ontmoette hij bij Narcotics Anonymous, het drugsequivalent van Anonieme Alcoholisten. De snookeraar geldt als perfectionist die zijn concentratie volledig kan verliezen als wedstrijden niet lopen zoals hij wilt.

In 2012 nam O’Sullivan een pauze van het snookeren, waarin hij werkte op een varkensboerderij. Ook verdiepte hij zich in het boeddhisme. Sindsdien zegt hij beter in zijn vel te zitten.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)