Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
25/02/2014 om 21:47

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Uren wachten voor glimps van goud

Voor het zien van olympisch goud is olympisch geduld vereist, blijkt maandagmiddag in Assen. Assen is deze Spelen de ‘welkom thuisstad’. De olympiërs laten zich hier direct na terugvlucht uit Sotsji huldigen. Vanaf drie uur is de ruimte voor het podium volgestroomd. Pas om half zeven wordt het lange wachten beloond. Voor een mensenmassa van vijftienduizend mensen laten de Olympiërs zich kort toejuichen.

Knikkebollende kinderhoofdjes richten zich dan weer op. De Olympische sporters rennen het podium op, onder luid gejuich van het publiek. Ze komen naar voren in volgorde van succes, beginnend met de niet-winnaars en eindigend bij gouden medaillewinnaars Kramer en Wüst. De sporters verdwijnen vrijwel uit zicht door oranje confetti die neerdaalt en smartphones die de lucht in gaan om foto’s te maken. Het publiek gaat uit het dak terwijl de presentatoren de sporters het podium opschreeuwen.

De olympiërs staan vervolgens enigszins onwennig naast elkaar op het podium, drie rijen dik. Korte interviews worden afgewerkt. De toeschouwers lijken vooral gekomen om de sporters in levende lijve te zien, met name de gouden schaatsers. Zodra zij naar voren komen is het gejuich oorverdovend. Ireen Wüst is onbetwist koningin van de spelen, terwijl het publiek twijfelt tussen Sven Kramer en Michel Mulder als grootste mannelijke helden.

Binnen een half uur zijn de olympiërs al van het podium af. Nog even komen ze springend naar voren en werpen hun bloemen het publiek in. De sporters zijn direct na landing in Nederland naar de Drentse hoofdstad gereden, maar willen nu naar familie en vrienden toe. Ook het publiek vertrekt. Het wachten was lang maar is beloond. Toeschouwers hebben het olympisch eremetaal zien blinken op de borsten van de sporters die het behaald hebben.

Het lange wachten

Aan de korte ontmoeting met Olympische helden en heldinnen is lang wachten vooraf gegaan. Om drie uur staan al honderden mensen bij het podium dat later oranje zal kleuren. Het vliegtuig uit Sotsji is anderhalf uur vertraagd, waardoor de sporters pas na zessen worden verwacht. Mensen wachten urenlang bij het podium om hun plek veilig te stellen.

De Assense middenstand probeert garen te spinnen bij het evenement. Behalve de TT gebeurt hier meestal niet zo veel. Het Drents Museum geeft mensen gratis toegang tot één zaal, waarin enkele redelijk recente en oude olympische medailles in twee vitrines te zien zijn. Ook Olympische puntzakken friet zijn te koop, al lijken ze weinig van gewone friet te verschillen.

Vanaf vier uur wordt bij het podium in het centrum van Assen muziek gedraaid. Opzwepende elektronische muziek met diepe bas wordt door de luidsprekers geschald, afgewisseld met Nederlandse artiesten als Charly Luske en Miss Montreal. De muziekkeuze spreekt aan bij de grote schare middelbare scholieren die op het evenement is afgekomen.

Voor ouderen is het minder aantrekkelijk. Freerik (80) is per fiets uit het nabijgelegen Smilde gekomen om de Olympiërs te zien. Hij staat wat vertwijfeld tussen de springende en dansende scholieren te wachten. Verder zijn er veel ouders met kleine kinderen. De kinderen moeten lang wachten en tussen de mensenmassa heen turen om iets te zien. Een klein deel van de bezoekers, vooral bij het podium, draagt een oranje hoedje of kleding.

Tijdens het wachten loopt de spanning op. De landing van de sporters op Eelde wordt even na vijven live getoond op een groot scherm. Op het plein klinkt luid applaus. Terwijl de sporters per bus naar Assen komen wordt het publiek bezig gehouden met nog hardere muziek. Pas nadat al het daglicht is verdwenen, blijken de sporters in Assen gearriveerd. De vijftienduizend mensen die zijn samengekomen op het plein worden eindelijk beloond. Zodra Freerik de sporters het podium ziet betreden baant hij zich een weg naar huis.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)