Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
19/02/2014 om 12:03

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Rug blijkt zwakke plek schaatsers

Sven Kramer gaf na zijn tweede plek op de 10.000 meter schaatsen in Sotsji aan al dagenlang te kampen met rugklachten, waardoor hij niet optimaal kon presteren. De rugblessure speelt sinds jaren zo nu en dan op. Volgens oud-ploeggenoot Beorn Nijenhuis gebruikt Kramer al die tijd pijnstillers om de pijn te verzachten. Rugproblemen blijken een wijder verbreid probleem onder schaatsers te zijn.

Een blik op andere schaatsers leert dat rugklachten vaker voorkomen. Langebaanschaatser Rintje Ritsma stopte in 2008 als professional mede vanwege rugklachten. De nog actieve Tsjechische schaatsster Martina Sablikova heeft vaak last van haar rug. Gunda Niemann, een van de succesvolste schaatssters aller tijden moest haar carrière beëindigen vanwege haar rug. ‘Door zware rugklachten kan ik mijn rentree op het ijs niet maken’ meldde ze op een persconferentie in 2006. Schaatsanalyticus Martin Hersman meldde bij de NOS: ‘Uiteindelijk krijgen alle schaatsers last van hun rug’.

Zelfs bij talentvolle schaatsers spelen rugklachten al parten. Uit Nederlands onderzoek bleek in 2012 dat liefst 60 procent van de 75 onderzochte jonge schaatsers in de voorgaande twaalf maanden last had van lage rugklachten. Dit percentage lag hoger onder schaatsers die meer uren trainden. 7 procent van de jonge schaatsers ondervond ook daadwerkelijk hinder van de rugklachten bij hun schaatsprestaties. Last van de rug is dus eerder regel dan uitzondering bij schaatsers.

Bij het schaatsen is ‘diep zitten’ belangrijk, waarbij de schaatser ver door de knieën buigt en het bovenlichaam naar voren helt. Dit diep zitten vormt een grote belasting voor de onderrug. Daarnaast moeten schaatsers continu overstappen in de bochten, wat extra druk geeft op de rug.

Volgens Andrès Landman, spor sportfysiotherapeut bij Fysiotherapie GOED Amsterdam, een praktijk die diverse topschaatsers behandelt, schaatsen Kramer en veel andere Europese schaatsers in een verkeerde houding, waarbij de onderrug gebold is. Daardoor functioneert de onderrug als kantelpunt terwijl het bovenlichaam heen en weer swingt. Ook de bochtentechniek van Europeanen is minder. Schaatsers als Jorien ter Mors en Sjoerd Huisman schaatsen in niet-Europese stijl, waarbij de rug minder belast wordt en de kans op blessures lager ligt.

Over welke vormen van training het best helpen tegen rugklachten bestaat onenigheid. Schaatsers proberen door zogenaamde core stability-training hun rug te verstevigen, maar er wordt betwijfeld of dit het gewenste effect heeft. Bij core stability worden de spieren die de romp omringen getraind. Ook de krachttraining die veel schaatsers doen, zou kunnen bijdragen aan rugproblemen als deze niet goed gedoseerd wordt.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)