Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
19/02/2014 om 11:49

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Rollen met kromme ballen - de wereld van bowls

Een sport waarbij je de bal bewust naast het doel richt. Het lijkt onlogisch, maar vormt de basis van bowls, een soort jeu de boules. Uniek bij bowls is de vorm van de ballen, ter grootte van babykaasjes, waarvan één zijkant zwaarder is, waardoor ze met een curve rollen. De bal moet zo dicht mogelijk bij een klein wit balletje, de jack (Engelse uitspraak), uitkomen.

Indoor Bowls Club Rotterdam speelt op dinsdagmiddag in een sportzaal in Ommoord. Een klassieke sporthal, met een bonte collectie gekleurde lijnen op de vloer en baskets aan de muren. Twee groene matten van dertig bij vier meter zijn uitgerold in een hoek van de zaal. Aan beide uiteinden staan bankjes en stoelen. Van de 23 verenigingsleden zijn er negen aanwezig, zes mannen, drie vrouwen. De gemiddelde leeftijd ligt ruim boven de zestig. Gerard (56) is voorzitter en stelt gekscherend: ‘Wij jongelingen trekken het gemiddelde omlaag naar 75’. De hoge leeftijd is het gevolg van de speelmomenten op doordeweekse middagen. De kosten om de zaal ’s avonds of in het weekend te huren liggen te hoog met net geen twee dozijn leden.

De spelers gaan gekleed in vrijetijdskleding met witte sportschoenen. Ze dragen een doekje dat uit de broek hangt, om markeringen van de ballen te vegen. Als verslaggever is aan deelname niet te ontkomen. Ik speel samen met Wim tegen Gerard en Wil, secretaris van de vereniging. Teams werpen beurtelings ballen, acht per team. Terwijl de ene speler werpt, geeft zijn of haar teamgenoot tactische instructies vanaf de andere kant van de mat.

Het rollen van de ballen blijkt uitdagend. Zowel richting als snelheid moet kloppen. De ballen moeten op een punt gericht worden dat ze schijnbaar van de mat doet verdwijnen. Dankzij de curve komen ze dan toch op hun plek terecht. De bal rolt soepel, waardoor een hoge snelheid niet nodig is. Het gooien en zien rollen geeft een rustgevend gevoel. In loom tempo rolt de bal geruisloos naar zijn bestemming. Ervaren spelers laten de bal op hooguit een halve meter van de jack eindigen, maar bij een beginner wordt een bal op enkele meters al bewierookt.

Teamgenoot Wim heeft de lastige opgave mijn fouten ongedaan te maken. In eerste instantie slaagt hij daar wonderwel in. We scoren meerdere keren een punt. Dan loopt het mis. Wim speelt op het eind niet de bal van de tegenstander maar de eigen bal uit het veld. Vijf punten voor het andere team. Naarmate de situatie penibeler wordt, begint Wim steeds gewaagdere ballen te gooien. Hij probeert ballen tussen de kleinste ruimtes door te friemelen of met harde stoten het veld open te breken.

Ervaren spelers zien bij het wegwerpen al of een bal goed of niet goed is. ‘Die is te hard’ of ‘veel te wijd’ klinkt kort na afworp. Toch is niet alles te voorspellen. Soms blijft de bal ternauwernood op de mat, scheert langs andere ballen of raakt onderweg een verdwaalde eerdere bal. De laatste worp kan het verschil maken tussen desastreus puntenverlies, een kleine achterstand en een mooie winst.

Los van een korte koffiepauze wordt continu doorgespeeld. De scores worden bijgehouden. Tijdens de koffiepauze wordt de afvaardiging naar verschillende regionale toernooien besproken. Het bowls wordt op serieuze wijze bedreven. In Nederland is bowls een relatief onbekende sport, met ongeveer vijftig verenigingen, maar in Engeland is het groot, met spelers van jong tot oud. Wedstrijden worden regelmatig live uitgezonden op de BBC.

Om kwart voor drie is de tijd om. De matten worden opgerold en de bankjes weggezet. Binnen komen jonge knullen van honkbalvereniging Rotterdam Unicorns. De ballen worden keurig opgeborgen in de ijzeren kistjes waar ze vandaan kwamen en gaan in rolkoffers mee naar huis.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)