Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
12/02/2014 om 12:04

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Fietsen voor virtuele kroon

Een fantastische fietsprestatie neergezet, maar niemand die het zag? Ongekend hard Alpe d’Huez beklommen, maar geen juichende Nederlanders in bocht zeven? Niet getreurd, je kunt jezelf alsnog uit de anonimiteit trekken. Met Strava kunnen ambitieuze wielrenners hun prestaties delen, via internet. Zo blijven niet alleen de prestaties van Olympische sporters tot in de eeuwigheid bewaard.

Strava is een gratis app die werkt via de GPS-functie van mobiele telefoons. De telefoon gaat mee in de achterzak en houdt de hele rit bij. Achteraf kunnen gebruikers via Google Maps terugzien waar ze geweest zijn. Ook is te zien hoeveel kilometers en hoogtemeters zijn afgelegd en met welke snelheid. Voor elke rit kunnen gebruikers elkaar kudos, vergelijkbaar met likes, geven. Gebruikers hebben een profiel met daarop alle gereden ritten. Per week wordt bijgehouden wie de meeste kilometers heeft gemaakt.

Maar daar houdt het niet op. Stukken route zijn gemarkeerd als segment, bijvoorbeeld beklimmingen of vaste rondjes. Op deze segmenten wordt de tijd van alle Strava-gebruikers die er gepasseerd zijn vastgelegd. Zo ontstaat een virtueel klassement. De snelste van allemaal ‘pakt de KOM’, dat staat voor King of the Mountain (of QOM voor queen bij vrouwen). Hij of zij wordt virtueel gekroond als snelste. Het lijkt niet veel, maar heeft heel wat status. Verlies je een KOM, dan zet je alles op alles om deze terug te winnen.

Strava werd vooral populair nadat bekende wielrenners als Laurens ten Dam het gingen gebruiken. Ten Dam heeft ruim 40.000 kilometers vastgelegd en is de snelste op meer dan 1.200 segmentjes. In navolging van de professionals slaan nu ook vele amateurs hun prestaties op.

Bezwaren zijn er ook. Onder meer voor de privacy. Door te kijken waar fietsers opstappen kunnen dieven gemakkelijk achterhalen waar peperdure racefietsen gestald staan. Om dit tegen te gaan kunnen gebruikers een gebied instellen rond hun huis waarbinnen geen route wordt getoond.

Een ander nadeel is de toegenomen druk om te presteren. Op je dode akkertje over de dijk is er niet meer bij. Desastreus voor je gemiddelde, voor iedereen te zien. Thijs Zonneveld schreef er een column over.

Bovendien kan de wens om KOMmetjes te pakken gevaarlijk zijn. Zo hard mogelijk naar beneden, door het rode stoplicht, op goed geluk. Het heeft schijnbaar al tot doden geleid. Je kunt ook te ver gaan voor een virtuele kroon.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)