Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
5/02/2014 om 17:00

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Sporten met muis en toetsenbord

Herkend worden op Utrecht Centraal vanwege een computerspelletje. Het gebeurt Manuel Schenkhuizen (27) regelmatig. Als meervoudig wereldkampioen in WarCraft III is hij dan ook geen kleintje in de wereld van online gaming. Al sinds 2003 verdient hij zijn geld als professioneel gamer onder de naam Grubby. Inmiddels speelt Schenkhuizen StarCraft II, een spel waarin ruimterassen elkaar bestrijden, dat wereldwijd door miljoenen gespeeld wordt. Door toegenomen concurrentie behoort Schenkhuizen niet langer tot de absolute wereldtop, maar hij blijft een populaire speler.

Professioneel gamen vormt een grote wereld. Onder de noemer e-sports worden toernooien georganiseerd die volle zalen en vele tienduizenden online kijkers trekken. Ongeveer honderd spelers hebben van het spelen van StarCraft II hun beroep gemaakt. Professionele spelers spelen 8 tot 12 uur per dag om hun niveau te behouden en reizen de wereld over naar toernooien. Om te winnen zijn strategie en snelheid noodzakelijk. Professionele spelers verrichten zo’n 200 handelingen per minuut, met ratelende toetsenborden tot gevolg.

Een video van Schenkhuizen, inclusief blik op zijn handen en gezicht, geeft een indruk van de benodigde handelingssnelheid

Naast Schenkhuizen kent Nederland twee andere professionele StarCraftspelers: Jos ‘Ret’ de Kroon (28) en Kevin ‘Harstem’ de Koning (19). De laatste startte na het afronden van het vwo een professionele carrière. Hij staat onder contract bij team Fnatic, dat zijn salaris betaalt en reiskosten vergoedt. De meeste professionele gamers zijn onderdeel van teams, die gesponsord worden door fabrikanten van computerapparatuur. Hun kleding is behangen met computermerken. Sponsorinkomsten worden aangevuld met toernooigelden. Winnaars van wedstrijden krijgen bedragen van tienduizenden dollars overgemaakt. Toernooien vinden wereldwijd plaats over meerdere dagen.

Daarnaast kan aardig verdiend worden met het uitzenden van eigen spellen, zogeheten streaming. Hierbij zenden spelers hun spellen via internet live uit, voorzien van eigen commentaar. Zowel Schenkhuizen als De Koning trekt hier duizenden kijkers mee. De Koning verdient naar eigen zeggen een salaris net onder modaal. Schenkhuizen wil alleen kwijt dat hij zijn gezin er goed mee kan onderhouden, maar heeft in de loop der jaren ruim drie ton aan prijzengeld opgestreken.

Wat er aantrekkelijk is aan fulltime spellen spelen? Schenkhuizen: ‘Niet alleen het spel zelf, maar ook de wereld eromheen en het sportieve element spreken mij aan’. Dat je hobby in je beroep omzetten aantrekt verbaast wellicht niet, maar wat maakt dat mensen kijken? Niels Hoogendoorn, fervent kijker van streams, zegt hierover: ‘Het is net als met voetbal. Je kijkt graag naar Ajax, omdat ze zo’n hoog niveau hebben. De gamers zijn ongelofelijk goed. Daarnaast maakt het commentaar het grappig.’ Hoogendoorn blijft wel eens ’s nachts op om grote toernooien in de Verenigde Staten live te volgen.

De Koning speelt StarCraft op een toernooi in Zweden, inclusief twee commentatoren

Internationaal gezien zijn Schenkhuizen en De Koning van vergelijkbaar niveau, in een speelveld dat gedomineerd wordt door Zuid-Koreanen. De Koning: ‘Ik behoor tot de wereldwijde top 20 van niet-Koreanen. Met de Koreanen meegerekend, zak ik zo’n 50 plaatsen’. In Zuid-Korea bestaan zelfs speciale trainingshuizen, met gezamenlijke slaapzaal en een strikt regime van eten, slapen en StarCraft. Schenkhuizen heeft twee weken in een dergelijk huis gewoond, maar haakte af vanwege het Spartaanse leven en overbelasting.

De term elektronische sport zal wellicht wenkbrauwen doen fronsen, maar gelijkenissen met sport zijn er zeker. Ook e-sporters trainen in specifieke spelsituaties, werken aan hun handelingssnelheid en bespreken tactieken met anderen. E-sporten gaat gepaard met een hele eigen categorie aan blessures. De Koning en Schenkhuizen hebben beiden te maken gehad met klachten van RSI wanneer zij te veel speelden. Zo hebben we nu naast de voetbalknie en de tennisarm ook de gamehand.

In 2009 is er een documentaire over Manuel Schenkhuizen verschenen, Beyond the Game. Deze is hier terug te kijken.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)