Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
24/01/2014 om 13:00

Delen delen delen!

PDOJ-logo

Internet

Op internet is alles te koop, van Kalasjnikovs tot cocaïne

Een semiautomatisch vuurwapen bestellen via internet, de Amsterdamse recherche deed het. Het pakketje werd deze maand keurig op het bureau bezorgd, met het wapen verborgen in een dvd-speler. Eerder in de maand kwam een 14-jarige jongen uit Amsterdam om het leven. Hij had via internet een alarmpistool aangeschaft en zelf omgebouwd tot werkend wapen, met fatale gevolgen. Rond de jaarwisseling bestelden velen hun illegale vuurwerk via internet.

Blijkbaar gaat dit allemaal vrij gemakkelijk. Het roept de vraag op, wat kunnen we allemaal kopen op het internet?

Drugs, wapens en nog veel meer

Wie enig verstand van internet heeft kan binnen enkele minuten de meest uiteenlopende producten vinden. Niet alleen vuurwapens, van klassieke Coltrevolvers tot automatische Kalasjnikovs, maar ook vele soorten drugs, vervalste paspoorten en valse eurobiljetten. Vrijwel alles wordt na betaling verstuurd per post. Althans, dat wordt beloofd. Niet alles is echt. Oplichters maken gebruik van de vraag naar illegale spullen om geld af te troggelen. Ook voor huurmoorden kan geld overgemaakt worden, maar deze worden waarschijnlijk niet uitgevoerd.

Er zijn echter genoeg aanbieders die woord houden, zoals het voorbeeld van de Amsterdamse politie bewijst. Neem de website Silk Road. Op deze Amerikaanse website werd sinds 2011 maandelijks voor vele miljoenen aan drugs verkocht. De website werd in oktober 2013 door de FBI uit de lucht gehaald, maar vier weken later opende de eerste opvolger al weer. Inmiddels is er weer keuze uit tientallen soorten drugs. Cocaïne, ketamine, speed, alles is te krijgen en wordt wereldwijd geleverd. Dankzij gebruikersrecensies is te zien of leveraars betrouwbaar zijn en het product goed is.

Hoe werkt het?

Verkopers maken gebruik van de anonimiteit van het internet. Ze bevinden zich niet op het gewone internet, maar op het zogenaamde deep web. Toegang geschiedt via het Tor-netwerk, dat bedoeld is om gebruikers ongezien websites te laten bezoeken. Het wordt door dissidenten in Iran, China en Syrië gebruikt om aan de overheid te ontkomen, maar ook door handelaren in dubieuze producten en pedofielen.

Betaling gebeurt via Bitcoins, de virtuele munteenheid van het internet, die niet aan personen te koppelen is. Bezorging vindt vervolgens plaats via de postdienst, waar nauwelijks controle op is. Zo is het een fluitje van een cent geworden via internet wapens en narcotica aan te schaffen. Vrij basale technische kennis is de enige vereiste. Op internet zijn tientallen handleidingen te vinden hoe het werkt.

De politie heeft nauwelijks grip op de illegale internetverkoop. Dit blijkt uit de naïeve berichtgeving van de politie. Ze maken duidelijk hoe gemakkelijk het is wapens te kopen via internet zonder ontmaskerd te worden. Vooralsnog blijft het deep web een vrijplaats voor duistere types.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)