Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
11/10/2013 om 16:39

Delen delen delen!

Kern van een oplossing

Nederland stelt in internationaal opzicht weinig meer voor. Qua populatie hebben we natuurlijk nooit kunnen concurreren, maar ook economisch worden we aan alle kanten ingehaald en militair kleden we onszelf uit. Daar moet iets aan gedaan worden. Het is jammer dat de Nederlandse regering zo weinig inventief en vernuftig is. Weliswaar lijkt de recessie over haar hoogtepunt heen, maar dit vormt voor de overheid geen excuus opzichtig duidelijke kansen onbenut te laten. Daarom presenteer ik hierbij geheel onbaatzuchtig een oplossing voor ‘s Nederlands afnemende internationale aanzien.

Juist op militaire vlak liggen grote mogelijkheden, ondanks het feit dat het niet lang meer zal duren voor ook het laatste klappertjespistool aan Indonesië is doorverkocht. Sinds jaar en dag liggen op vliegbasis Volkel tien tot twintig Amerikaanse atoomkoppen te verstoffen. Ze zijn wellicht aan de oude kant en al jaren ongebruikt (een bezwaar dat bij menig explosief geldt), maar verder nog in pico bello staat. Ik stel voor de kernwapens met onmiddellijke ingang over te nemen. Dat de kernwapens Amerikaans bezit zijn, zie ik niet als bezwaar. De kernwapens bestaan officieel niet eens, en wat niet bestaat kan ook niet gestolen worden. Mochten de Amerikanen daar toch anders over denken, dan hoeven we ons als kernmacht ook geen enkele zorgen te maken.

Kijk wat slechts één atoomwapen kan doen! Noord-Korea staat elk jaar in het middelpunt van de internationale politiek wanneer er weer een testraket naar de zeebodem wordt gestuurd. Iran boezemt iedereen angst in door een stel centrifuges in een bergheuvel. Nederland kan zich al die moeite besparen, want de wapens liggen klaar. Nederland schaart zich in een klap tussen de Verenigde Staten, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Noord-Korea en Israël. Geen misselijke collega’s. We hebben weer internationaal aanzien en kunnen direct voordeel putten.

De mogelijkheden zijn legio. De Belgen zullen hun klachten over uitdieping van de Schelde terugtrekken, zoals ook de EU niet langer moeilijk zal doen over een procentpuntje overheidstekort meer of minder. We kunnen onszelf uitnodigen voor de G20 en hoeven zeker geen politieagentje meer te spelen in afgelegen Afghaanse regio’s. Ik stel sowieso voor de rest van het leger af te schaffen. Dan weet elke potentiële tegenstander dat we bij het minste of geringste naar onze kernwapens moeten grijpen.

Zoals blijkt uit slechts een korte beschouwing, is dit in elk opzicht een prima plan. Alles wat nodig is, zijn wat blikken verf om de Amerikaanse vlag over te schilderen en een persberichtje. De kosten zijn nihil, de opbrengst gigantisch. Nederland staat weer voorop in de wereldpolitiek en herwint haar vindingrijkheid en VOC-mentaliteit. Het kan niet lang duren voordat de regering deze uitgelezen mogelijkheid aangrijpt.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)