Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
28/02/2018 om 23:08

Delen delen delen!

Vegagevecht

De natuur is maar lastig, zeker voor vegetariërs. Dat blijkt weer nu goedbedoelende dierenvrienden hongerige paarden in de Oostvaardersplassen bijvoeren. Hoe goed jij en je kunstleren schoenen het ook met de diertjes voorhebben, de natuur doet niet aan lievigheid. Dierenwelzijn, dat moet je eens aan de dieren uitleggen.

En dan kun je wel zeggen: de Oostvaardersplassen zijn geen echte natuur, die situatie en daarmee ook het lijden zijn door mensen geschapen. Asjemenou. Gelukkig zijn de Oostvaardersplassen door de mens geschapen. Daarom gaat het er zo vredig aan toe.

Van sterven aan honger hebben dieren in de echte natuur niet te vrezen. Ze worden preventief aan stukken gescheurd door een roofdier. En nee, een leeuw doet niet aan verdoofd slachten of genadeschoten. Kaken in de nek tot het spartelen stopt. Staan we weleens stil bij het onnodig leed in het slachthuis dat de savanne heet?

Dat is dan nog de betrekkelijk vrolijke kant, van dieren die aan hun vrijheid hebben mogen proeven. De kleintjes, die zijn pas echt de klos. Met duizenden tegelijk gaan ze door de natuurlijke shredder. Miereneters ontbijten met genocide en doen het tijdens de lunch nog eens dunnetjes over. Als vlieg is de grootste spanning hóe je eindigt: in een web of in een vogelbek.

Het scheelt dat dieren zonder snoezige ogen of schattige haartjes vaak niet zo’n sympathie oproepen, zelfs bij vegetariërs. Zien ze niet dat juist die troeteldieren vaak enorme lullen zijn? Dolfijnen brengen hun prooien dol fijn samen in een fuik, grijpen ze beet en gooien vervolgens met hun stervende slachtoffer, bij wijze van spel. Afschieten, dát zou een hoop onnodig leed besparen.

Ga d’r maar aan staan met je goede bedoelingen. Dan toch maar de zielige paardjes in Flevoland bijvoeren.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)