Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
22/05/2015 om 12:40

Delen delen delen!

Verloren beschaving

De Romeinse ruïnes van Palmyra dreigen door IS te worden vernietigd.

Weg ermee, stel ik voor. Laat ze de boel maar slopen.

Die oude meuk was toch al bijna kapot. Wat gebroken pilaren en een kitscherige boog – voor 39,95 in gips te krijgen bij de Intratuin. Een halfbakken tempeltje hier en daar gaan we echt niet missen. En anders hebben we altijd de foto’s nog. De bulldozer er overheen en nieuwbouw plempen. Go IS! Dat spul is al tweeduizend jaar in onbruik geraakt. Kan er eindelijk wat nuttigs gebeuren met die grond.

Maar nee, nu IS wat Romeinse ruïnes dreigt op te blazen mogen de krantenkoppen weer in extra bold, kan het journaal er weer mee openen. IS tornt immers aan ‘het erfgoed van de menselijke beschaving’ (VK, 22-5). Hel en verdoemenis wacht ons. Er gaat cultuurgoed verloren! En dat is onvervangbaar, heet het dan.

Die duizenden onschuldige Syrische slachtoffers, ontheemd, verkracht, gemarteld, onthoofd, die fokken ze binnenkort wel weer bij, laten we daar niet te moeilijk over doen. Hebben we nooit al te zwaar aan getild ook. Maar de ‘roségouden antieke ruïnes’ van Palmyra die zijn volgens de Lonely Planet toch het ‘opvallende hoogtepunt’ van toeristisch Syrië? Ze vormden een mooie uitwijk voor wie niet als zoveelste het Pantheon wil doorstrompelen (‘Veel te toeristisch. En Hendrik en Hetty zijn er al geweest’).

En nu willen ze dat zomaar kapot maken. Onze vakantiebestemming nemen ze ons niet zomaar af, die barbaren! Don’t touch de pracht en praal die wij, beschaafde Europeanen, daar voor jullie hebben neergezet, ondankbare primitieven. Uit religieus fanatisme cultuurgoed stukslaan, dat zou het protestantse Nederland dus echt nooit doen.

Gelukkig hebben we in Assad een toffe peer. Hij beschermt zijn volk tegen wreedaards, zet zich in voor beschaving, probeert werelderfgoed te beschermen. Aan hem hebben we een metgezel. Dat neerslaan van ongewapend protest een tijdje terug? Het gebruik van chemische wapens tegen de eigen bevolking? Vergeven en vergeten. Die Islamieten, dat zijn pas gemeneriken. Zet hem op, Assad!

Van mij hoeven die knaloude zuilen echt niet per se kapot, maar de berichtgeving over het slopen van de ‘bakermat van de beschaving’ geeft te denken over ons eigen ontwikkelingsniveau.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)