Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
16/05/2015 om 6:00

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
zaterdag 16 mei 2015

Waarom laten jonge mensen medicijnen op zich testen?

Gepubliceerd in Sir Edmund

Gezonde proefpersonen testen de veiligheid van nieuwe medicijnen. Vooral avontuurlijk ingestelde studenten blijken te vallen voor deze verlokking, ontdekte Pepijn van der Gulden, die zichzelf opgaf als proefkonijn.

Gestrand aan de andere kant van de wereld. Dat was Guus (27) bijna tien jaar terug, op vakantie in Nieuw-Zeeland. Samen met vrienden was hij vertrokken, maar het geld was op. Niet dat ze een terugreis echt niet konden betalen, maar naar huis wilden ze nog niet. 'We konden misschien druiven plukken om geld te verdienen, maar dat had maanden gekost.'

En dus pakten Guus en zijn vrienden het anders aan. Ze lieten zich in een kliniek een nieuw, nog niet op de markt gebracht medicijn tegen obesitas toedienen. Met de opbrengst, zo'n 3.000 Nieuw-Zeelandse dollars (2.100 euro), reisden ze twee maanden door Zuidoost-Aziƫ.

Die vrienden, Jelmer en Steven, had Guus ontmoet bij een andere medicijntest, bij PRA in het Drentse Zuidlaren. Hij doet geregeld mee aan dit type onderzoek, waarbij medicijnen voor het eerst getest worden op gezonde proefpersonen, nadat ze dierproeven hebben doorstaan. Zo brengen farmaceutische bedrijven de gezondheidsrisico's in kaart.

Wetenschappelijk gezien onvermijdelijk, maar waarom laat een gezonde jongeman zich medicijnen toedienen die hem niet helpen, met zelfs het risico er ziek van te worden? Is Guus een roekeloze waaghals? Of heeft hij een eenvoudige en veilige manier om geld te verdienen ontdekt?

Om erachter te komen waarom mensen zich onderwerpen aan dit soort onderzoek, liet ik mij opnemen voor een medicijntest.

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)