Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
26/02/2015 om 16:51

Delen delen delen!

Kamertje

Om te leven in Amsterdam moet je met weinig genoegen nemen. Dat heb ik zeer letterlijk genomen. Ik ben gaan wonen in een Mokums kamertje waar nauwelijks een bed in past. Waarvoor schoenendoos nog een overstatement is. Waar ik staand in het midden van de kamer de muren aan alle kanten kan raken. Met één hand. Zonder deze te verplaatsen.

Lekker goedkoop dacht ik. Mijn huurtarief druk ik het liefst uit per vierkante centimeter. En ik kan er alleen maar op vooruit gaan. Onder de brug is het ruimer.

Toch valt het tegen. Vooral als ik het kamertje een tijdje niet gezien heb. Zoals je pas ruikt hoe verschrikkelijk je hond stinkt nadat je hem tijdens de vakantie een week hebt weggegeven aan de buurvrouw die niet durfde te weigeren, zo is het kamertje bij terugkeer uit een fatsoenlijke ruimte opmerkelijk kleiner dan het geheugen voorspelde. ‘Ik vermorzel je tussen mijn muren,’ fluistert het hokje dan telkens in mijn oor. Na een week in mijn kamertje weet je plots hoe Nelson Mandela zich na 27 jaar Robbeneiland voelde.

Tijd om het kamertje zo snel mogelijk te ontvluchten dus. Om het te maken. Van schoenendoos naar grachtenpand, de Amsterdamse droom. De ultieme motivatie.

Maar zo werkt het niet. Als een bloedzuiger trekt het kamertje alle energie uit zijn ingesloten bewoner. Frisse lucht is er een illusie. Bij elke derde ademtocht snuif je je zojuist uitgebriesde longvocht weer op. Het hoofd werkt niet als het zich telkens tegen muren stoot. En dus is de onontkoombare conclusie dat ik in het kamertje ook zal sterven.

Van het kamertje naar de kist. Win ik in ieder geval wat ruimte.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)