Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
24/12/2014 om 5:00

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
woensdag 24 december 2014

Zorgkosten veel hoger na overlijden partner

Van onze verslaggever
Pepijn van der Gulden

De zorgkosten van bejaarden stijgen maandelijks met bijna 250 euro als hun partner overlijdt. Dat is een toename van ruim de helft, becijferen drie Leidse gezondheidseconomen in een studie die gisteren is gepubliceerd.

Die extra kosten lijken toe te schrijven aan vervanging van zorg die de weduwnaar voorheen van de partner kreeg, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Plos One.

De kosten voor persoonlijke zorg, zoals thuiszorg of een verpleeghuis, verdubbelen ruim na overlijden van de partner. Ook de medische kosten stijgen, met zo'n dertig procent. Dit komt mogelijk doordat mensen die hun partner verloren hebben sneller fysiek achteruit gaan.

De onderzoekers analyseerden de geanonimiseerde gegevens van ruim zesduizend bejaarde klanten van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, die in de periode van 2007 tot 2010 hun partner verloren. Tot het moment van overlijden van de partner liggen de zorgkosten relatief stabiel rond de 500 euro per maand. Na overlijden stijgen die plotseling naar zo'n 740 euro, een niveau dat ook de volgende jaren aanhoudt. Weduwen maken structureel hogere zorgkosten dan getrouwden, gecontroleerd voor geslacht, leeftijd en opleiding.

Het resultaat verbaasde de hoofdonderzoeker, de Leidse gezondheidseconoom Herbert Rolden. 'We hadden een shockeffect verwacht, waarbij mensen tijdelijk meer zorg nodig hebben. Maar de kostenstijging is sterk en houdt op termijn aan.'

De gegevens duiden erop dat veel bejaarden na het overlijden van hun partner verhuizen naar een zorginstelling. De kostenstijging is relatief groot bij mannen en tachtigplussers, die minder goed berekend lijken op een zelfstandig leven, stelt Rolden. 'Mogelijk beslist de familie na overlijden dat een nieuwe situatie nodig is. Maar dat heeft wel een sterke kostenstijging tot gevolg.'

Hoogleraar ouderenzorg Katrien Luijkx van de Universiteit Tilburg, niet bij het onderzoek betrokken, is ook verrast door de sterke kostenstijging. 'Partners zijn de belangrijkste bron van mantelzorg. Je zou wellicht denken dat de partner van een overledene juist zorg leverde in plaats van nodig heeft, maar we zien dat veel mantelzorg komt van ouderen die zelf ook broos zijn.'

Het onderzoek bevestigt dat mantelzorg kosten kan inperken, een van de speerpunten van het kabinetsbeleid. De nieuwe kennis biedt echter weinig aanknopingspunten om hier meer profijt uit te trekken. Wel adviseert Rolden gemeenten, die vanaf komend jaar de zorgtaken coƶrdineren, om ouderen na overlijden van hun partner goed te adviseren. De gemeenten zouden moeten inventariseren welke zorg nodig is en welke kan ontbreken.
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)