Pepijn van der Gulden, journalist. Meer info

Politicoloog en socioloog, werkt bij Quest. Dat blad vol weetjes.

Denkt, draalt, dwaalt, zo nu en dan ook in tekstvorm – serieus of licht.
Dit is mijn archief. (vroeger was alles beter, maar ik niet)

Mail meStalk me


Nieuws, columns, analyses, gebbetjes

Inhoudsopgave

Navigeer met pijltjestoetsen


Dit stuk is geplaatst op
22/12/2014 om 8:00

Delen delen delen!

Volkskrant-logo
maandag 22 december 2014

Sporttalent geen zaak van scouten van maar van scoren

Van onze verslaggever
Pepijn van der Gulden

Jong sporttalent opsporen kan eenvoudiger en efficiënter. Simpele oefeningen in balgevoel en motorische vaardigheid lijken beter te voorspellen of kinderen potentie hebben dan het oordeel van een coach. Dat blijkt uit promotieonderzoek van bewegingswetenschapper Irene Faber aan het Radboudumc Nijmegen en hogeschool Saxion.

De oefeningen die Faber gebruikt meten onderliggende vaardigheden, zoals balgevoel, coördinatie en behendigheid (zie kader). Zo wordt oog-handcoördinatie getest door kinderen binnen dertig seconden zo vaak mogelijk een balletje tegen een wand te laten gooien dat ze met de andere hand opvangen.

Balgevoel en motorische vaardigheden worden op de proef gesteld in een test waarbij kinderen met bal door een parcours dribbelen.

Die test werkt beter dan kijken naar de prestaties van kinderen in een specifieke sport, zegt Faber. 'Het toont of kinderen echt talent hebben, omdat trainingservaring minder meespeelt.' Daardoor kunnen ook talenten met weinig sportervaring worden opgespoord.

Daarnaast zijn de resultaten betrouwbaarder dan de inschatting van coaches. 'Die zijn subjectief. Ik wilde hun meningen vergelijken met mijn resultaten, maar ze bleken onderling vaak verschillend te oordelen over dezelfde kinderen.'

Faber testte de oefeningen bij 6- tot 10-jarige tafeltennissende kinderen. Hun vaardigheden en niveau hingen sterk samen. Ook over een periode van vier jaren vormen de testjes een goede voorspeller van tafeltenniskwaliteiten, maar het is nog niet duidelijk of de kinderen op termijn de top halen.

Om de langetermijneffecten te meten, moeten kinderen langer worden gevolgd. Probleem daarbij is dat veel kinderen op den duur met de sport stoppen en dat factoren als training en doorzettingsvermogen een grote rol spelen.

De onderzoekster kwam als tafeltenniscoach met de oefeningen in aanraking. In het tafeltennis worden ze sinds 1998 gebruikt, maar ze waren tot dusverre niet wetenschappelijk onderbouwd.

Het NOC*NSF is positief over manieren om talent meetbaar te maken. Zelf organiseert de sportkoepel onder meer talentendagen om vaardigheden te meten die niet sportspecifiek zijn, stelt woordvoerder Geert Slot.

'Op die manier kunnen we zien of kinderen geschikt zijn voor een sport, of dat hun talent beter tot uiting zou komen in een andere sport.'

Zo zou Nederland succesvoller kunnen worden in minder populaire sporten als roeien. Maar het herkennen van potentiële topsporters mag niet het enige doel zijn, waarschuwt Faber. 'We moeten sport niet ontmoedigen bij kinderen die weinig talent blijken te hebben.'
Gefeliciteerd, u bent de eerste die deze site heeft uitgelezen! U wint een geheel verzorgde midweek Vlieland. Mail mij met als onderwerp 'Ik heb tijd over' om uw prijs te innen. (enkel geldig als u niet stiekem stukjes hebt overgeslagen!)